Verslag Stratenloop Aarschot

34ste Stratenloop van Aarschot

BLIJVEND SUCCES VOOR LOOPKLASSIEKER ... BIJ EEN STEEDS TOENEMEND WEDSTRIJDAANBOD.

Wat gebeurt er als de Knoet en ROBA, kern BETA, met zijn ervaringrijke organisatieteam onder de leiding van Jos Janssens, de handen in elkaar slaan en de 34ste editie van de Stratenloop van Aarschot op de planning zetten? Dat wordt dan een succesverhaal, met ook deze Pinkstermaandag een ruim deelnemersveld (750 deelnemers in totaal, gespreid over de diverse wedstrijden), een warme ambiance rond de omloop en op de terrassen, samen met klinkende prestaties van enthousiaste lopers die, over ronden van 3km, van Schaluin tot Stadspark, het beste van zichzelf geven. Dat grote aantal deelnemers verbaasde toch wel even in tijden van overaanbod van wegwedstrijden en joggings. Dit Pinksterweekeinde alleen al stonden in de regio evenzeer de moeite lonende loopevents op stapel te Werchter, Herselt, Averbode, Schriek en Wezemaal. En de ROBA's, zij waren op de afspraak daar aan de Knoet ... tijdens en ook na de wedstrijden en podiumhuldigingen...

Het uur dat de regen komt ...

Komt hij of komt hij niet? Die vraag werd door menigeen gesteld. Want er was regen voorspeld, heel veel regen boven Aarschot. De hemel werd deskundig digitaal verkend en er gingen onheilsboodschappen door de rangen. Half drie zou niet droog worden gehaald. ... Maar al bij al viel het best mee: de weergoden waren mild voor ROBA, de Knoet, het Schaluin en omgeving. Wat zachte regenbuitjes af en toe, aardig wat zuurstof in de veelal blauwe lucht en een warm zonnetje, ook in de harten van deelnemers en toeschouwers. En die deelnemers gingen tot het uiterste, wat spannende wedstrijden opleverde en mooie namen op het palmares.

ROBA's op de afspraak

De Ladies Run over 3 km bracht al meteen een grote naam op het hoogste schavotje. De winnares, Els Rens (Lyra AC), met Aarschotse roots en een rijk palmares (o.m. Belgisch marathonkampioene in 2015) vertegenwoordigde in 2016 ons land op de olympische marathon van Rio de Janeiro. Onder de aankomstboog aan de Knoet ging zij Liesbeth Monsecour vooraf, de sympathieke leerkracht lichamelijke opvoeding uit Hulshout, die dit wegseizoen o.m. te Bergom (5km) won en al menig Ladies Run op haar naam schreef. Onze ROBA-lady Jeannine VAN DER HOEVEN, de Belgische kampioene 1500m indoor (W50), bracht als 3de, al snel aubergine op het podium. Andere ROBA's bij de eerste tien: juniore Elina HEROES als 6de, de jonge Joke TYTGAT als 7de, haar zus AN als 8ste en Anna WOLLANTS als 9de. Een uurtje eerder had onze pittige veelwinnares Joke TYTGAT al met groot overwicht de zege in de 1200m voor min-twaalfjarigen binnengehaald.

De ROBA-boy die afgelopen winter te Booischot de juniorenveldloop won, Stef CORTHOUTS, zette te Aarschot de 3km bij de mannen naar zijn hand. Daan COREMANS mocht als 2de mee op het podium (was ook 2de in onze Meetshovenloop), net als de 3de, snelle jongen, Joris VAN DE VELDE (al winnaar van de korte Meetshoven - en Vorsdonklopen). Andere verdienstelijke ROBA's bij de top tien: 5deKarim DE GEEST, 6deJef VERLINDEN en 7deSiebe PHILIPS.

Ook de 6km-wedstrijd (met 290 aan de start) trok nogal wat bekend volk. Duatlon- en triatlonatleet Thomas Derboven (Hulshout AC) won overtuigend. Moet al meer dan gewone podiumvastheid bezitten, na zijn 2de plaats dit wegseizoen in de Gijmeljogging en zijn overwinning te Wolfsdonk. Onze eigen topper, Pieter VERSCHOREN, finishte als 2de, nadat hij twee dagen eerder overtuigend de 15km van de Uyleloop won in zijn eigen Schriek, na eerdere zeges op de weg te Tienen (15km), in de Gijmeljogging (5km) en te Wolsdonk (13km). Op de piste te Oordegem zette hij onlangs een mooie 8'39"98 neer over 3000m. Een man in conditie dus, die Pieter Verschoren! En wat dan gezegd van onze Scherpenheuvelse triatlonbelofte Jarne VERHAEGEN (won verleden jaar de Sprinttriatlon van Aarschot, voor  Sander Heemeryck)? Aan de Knoet tikte hij na 6km als 4de aan, net voor de zelden ontgoochelende Jeroen RIJNDERS (5de). Na zijn schitterend veldloopseizoen bij de cadetten (won o.m. te Booischot) en zijn zilveren medaille op het provinciale kampioenschap 1500m (cad), spurtte Liam DREESEN te Aarschot naar de 7de plaats. Die andere ROBA-youngster,  Joeri PERDIEUS, haalde nog net de top tien. Tijdens deze 6km-race van de 34ste Stratenloop van Aarschot oogstte ook het lokale brandweerkorps, in uniform en mooi in gelid lopend, bij de talrijke toeschouwers aardig wat verdiend applaus.

De liefde van Charlotte Van Hese voor de Aarschotse regio is genoegzaam bekend. De Oost-Vlaamse bij Lokeren AV aangesloten Belgische kampioene bij de beloften van 2018 en die dit jaar 6de werd op het BK cross (sen), loopt en wint er geregeld. Zo voegde zij dit voorjaar onze eigen Meetshovenloop (5km) aan haar palmares toe, net als de 6km-wedstrijd van de Stratenloop dus. De jonge Aarschotse Belgische kampioene triatlon bij de jeugd (2018), Hanne Peeters, finishte als 2de en de stijlrijke ROBA Lise VAN CASTEREN als 4de. Zij werd op de hielen gezeten door Stefanie DHAEN (5de). Sympathiek toch van deze Yellow Armada- en ROBA-atlete van de kern Berlare om naar Aarschot en de Knoet af te zakken om zich met haar clubgenotes te meten. Zij bereidt zich naarstig voor op de marathon van Valencia. Wij duimen. ... Gevestigde waarden als Kathleen HEIREMANS, dubbele veldloopkampioene bij de zestigers, Rita DE VRIES, en de verdienstelijke Julie VERLINDEN misten evenmin de afspraak aan de Knoet en finishten respectievelijk als 6de,  7de en 10de in die 6km-race.

Michiel NIJS haalde het ROB-scherm met een kort "gesprek met de winnaar" van het koninginnenummer, de 12km dús. Dat mocht wel even na zo'n schitterend wegseizoen tot nog toe, met overwinningen te Berg (halve marathon), Diest (5km), Gijmel (10km) en Werchter (10km), samen met zijn mooie zege te Aarschot over 12km. Het podium van die wedstrijd kleurde overigens volledig aubergine. Brecht CUYPERS, die te Wolfsdonk op de 13km ook al 2de werd, stond op het podium rechts van de winnaar. Patrick VAN DAELE, die al 11 nationale veldlooptitels op zijn naam staan heeft en in het Poolse Torun 3de werd in het WK cross (M55), flankeerde laureaat Michiel aan zijn linkerzijde. Patrick bewees datzelfde Pinksterweekend dat hij ook op het kortere werk topprestaties kan neerzetten: te Booischot werd hij na 800m afgeklokt in 2'13"66, een jaarboekrijpe chrono voor de leeftijdscategorie M55. Mathias PAGLIALUNGA ontgoochelde evenmin zijn Aarschotse supporters met een mooie 7de stek in de 12km, terwijl Raf VERHAEGEN verdienstelijk als 11de over de finishlijn liep.

Bij de dames werd de langste wedstrijd van de namiddag door een dubbele Belgische kampioene gewonnen: Marijke Willekens (DCLA). Eind afgelopen veldloopseizoen veroverde zij de tricolore titel in het veldlopen en even later te Malmedy in het berglopen, telkens in de categorie W55. Te Aarschot (12km) was de kersverse ROBA-aanwinst, Ruth VAN CAMPEN, haar dichtste belaagster. Een naam om te onthouden. Zij is de stijlrijke zus van de voormalige kampioene Anke Van Campen en won al de 10km van Bergom. Ook Ilse DE CONINCK en Veronique VAN VLASSELAER haalden de top tien in de 12km-wedstrijd, met een mooie 7de en een 8ste plaats.

Spijts die plotse plensbui nadat de laatste loper de eindmeet had overschreden, beleefden deelnemers en supporters een hartverwarmende loopnamiddag daar aan de Knoet.
Voor de volledige UITSLAGEN verwijzen we graag naar de ROBA-website.