Verslag PK Aflossingen - Deel 2

28/08/2021 - Kessel-lo - PK ESTAFETTEN VLAAMS-BRABANT (Deel II)

Heerlijke ROBA-namiddag, met 18 titels, 7 clubrecords en zelfs 1 Belgisch record!

Na het succesverhaal bij de pupillen en miniemen (zie deel I) gingen we als club gewoon netjes door op ons elan, bij de cadetten en scholieren, alsook de juniors-, seniors- en masterswedstrijden. 7 van de 18 titels kwamen al aan bod in het deel I-verslag, wat meteen betekent dat we er nog … 11 binnen haalden in de leeftijdscategorieën die het er echt toe doen, binnen onze geliefde atletieksport.

Cadetten & scholieren

Het waren onze cadetten dames die om stipt 13u de spits mochten afbijten, en ze deden dat meteen met een présence om u tegen te zeggen. Het beresterke viertal Olivia Wittevrouw, Hanne Meuris, Noa Joos en Lotte van Vlasselaer kwamen verpletterend uit de startblokken, en zouden die fraaie uitgangspositie niet meer afstaan. Hun tijd van 51”32 bleek een maatje te hoog voor de andere teams, waaronder nog 3 van de onzen.

pk aflossing 5
ons topteam 4x100m !

Voor de immer enthousiaste DAK-voorzitter Jo kan de dag al niet meer stuk! Die eerste ROBA-zege bleek dus achteraf het begin te zijn van een ware aubergine gekleurde tsunami, waar al de andere clubs alleen maar met respect naar op konden kijken. Daar ‘rondlopen’ in zo’n Roba-truitje doet dan iets met een mens, vraag het maar aan ons 2° team, opgebouwd rond Ranza Van Brusselen, Mies De Roover, Joske Nagels en Hannelore Hecq, die hier op positie 4 bleven steken. Ook het kwartet Hanne De Ridder, Silke Storms, Julia Van Hoof en Nele De Cat waren stuk voor stuk trots dat ze zich voor ROBA konden ‘smijten’, en die fierheid zagen we meteen ook overslaan op onze Hera-voorzitter Hans, die op zijn eigen bedaarde wijze aan het genieten was van het gebeuren. De meisjes Aaike Vandenberg, Bloeme Cops, Anna Paesmans en Inte Wouters rondden de succesrijke 4x100m af met een 6° eindpositie. Anna zou later op de dag nog een 2° maal de spikes aanbinden, ditmaal voor de 4x800m cadetten meisjes, en dat samen met Fien Van Hecke, Xantippe Servotte en Laura De Saeger. Na een fraai wedstrijdverloop eindigen ze op de zilveren medaille-positie, en zagen we niets dan oprecht blije gezichten. Ook ons winnend team 4x100m, zijnde Olivia, Hanne (met een e en niet met een a…), Noa en Lotte mochten we nog een 2° maal bewonderen, ditmaal op de 200m voor alle catg., waar ze mooi 3° werden, te midden van de volwassen dames. Dat ze de smaak te pakken hebben moge duidelijk zijn, want meteen lieten ze zich inschrijven voor de nationale titelstrijd aflossingen in Jambes, een deelgemeente van de stad Namen.
Wie daar ook hun opwachting zullen maken zijn onze meisjes van de 4x800m, zij het in een licht gewijzigde samenstelling. Met een chrono van 10’14”75 liepen hier Janne Van Ouytsel, Ulrike Vandoolaeghe, Dina Calders en Jitte Renmans naar een knappe zege, en hielden daarbij een aantal sterke RCT-vriendinnen achter zich, die 2° werden. Met die tijd zaten ze finaal maar een kleine 3 sec verwijderd van het clubrecord, en misschien vertrekken ze met dat doel richting de mooie piste in Jambes. Alleen is spijtig genoeg onze sterke Ulrike niet vrij die dag, en zal haar positie overgenomen worden door de evenzeer sterk lopende Charlotte Coenen. Haar schaafwonden her en der, opgelopen bij haar val in Deinze, bleken gelukkig genezen, en dat zagen we overduidelijk bij de 4x400m alle catg dames, waar ze één van onze 4 loopsters was. Samen met de duidelijk in goede vorm verkerende Stien de Meyer, de hier bijzonder sterk lopende cadet Lisa Vandamme (de volle ronde mooi haar tempo kunnen afwerken!) en onze fameuze slotloopster Liselot Smolders kwam Charlotte hier uit op een eindtijd van 4’05”38, en daar moesten de andere clubs neerbuigend voor passen.  

pk aflossing 6
Stien, Charlotte, Lisa en Liselot !

Op de klasse van Liselot werd nog een 2° maal beroep gedaan, want ook op de 4x800m werd ze als slotloopster ingehuurd, om zo nodig nog het één en ander recht te trekken… Achteraf bleek dit voor haar een wandeling in het park te worden (maar dan wel een snelle…), daar Evy Hens meteen op een sterke manier de bende uit mekaar sleurde, en wat Liz Romo en Merel Geerts beiden fraai nog verder wisten uit te bouwen tot een riante voorsprong, toen het stokje in de handen kwam van Liselot. Langsheen de zijlijn werd vanuit verschillende hoeken geroepen ‘denk aan het clubrecord’, maar onze 4 dames wisten achteraf bekeken niet geheel goed waar hun positie was ten aanzien van die 9’23”60. Liselot liet de klok stil leggen na … 9’26”82, en pas toen drong het door dat ze hier weliswaar een mooie zege hadden binnengehaald, maar die extra bekroning van een nieuw clubrecord, ongewild uit handen lieten glippen. Niet getreurd, beste dames, laat dit meteen een doel zijn voor jullie volgende 4x800m optreden.

pk aflossing 7
Merel, Evy, Liselot en de altijd mooi lachende en bijzonder sympathieke Liz! (ons sterk 4x800m team)

Vooraleer over te stappen naar de heren, willen we toch nog even stilstaan bij ons 2° team op de 4x200m, bestaande uit scholiere Hanne Leempoels, cadet Silke Storms, junior Tinne Geets, en onze kersverse trainer-A Theresa De Rijck, die hier een inspirerend enthousiasme aan de dag legden, dat vaak zo eigen is aan een estafetten-kampioenschap. Toen Hanne dreigde alleen als toeschouwer naar Kessel-lo te moeten afreizen, sprong Theresa meteen in als extra loopster, en binnen de kortste keren stond er dus nog een extra viertal op papier. Mooi om zien hoe Theresa daar ter plaatse nog even de 3 medeatleten technische instructies gaf, wat finaal resulteerde in een 1’56”45-tijd op de 4x200m. Kortom … een dame die we moeten ‘soigneren’, die Theresa … zoveel is duidelijk ….

Bij het 4x100m-kwartet cadetten jongens waren de zenuwen toch wat gespannen, daar hun druk gevulde vakantieperiode net iets te weinig ruimte gaf voor vele stokwissel-trainingen. Talent genoeg natuurlijk, maar deze verstandige gasten beseften beter dan wie ook dat alles te verliezen of te behalen valt tijdens die 3 kortstondige contactmomenten, waarbij echt niets mis mag lopen. Trainer Tim was de chauffeur van wacht voor 3 van de vier snelle heren, en ondersteunde nog extra hun hoop op de gouden plak. Over een verbetering van het bestaande clubrecord maakten Kamiel Van Rompaey, Seppe Bossaert, Jonas Eelen en Oscar Muës zich niet al te veel illusies, want de toenmalige Hera-atleten Maarten Van Asselberghs, Pieter Van Nuffelen, Roeland Coose en Filip Vankels hadden destijds in 1997 een pittige … 46”83 laten optekenen, en dat leek iets te hoog gegrepen voor hun actuele vormpeil. Finaal bleek dit een onderschatting van het eigen kunnen, want hun koers verliep op wieltjes, en toen Oscar de klok zag stilvallen op … 46”82 was het hek helemaal van de dam… Niet alleen hadden ze de rivalen van VAC, Pegasus Londerzeel en DCLA (2 teams) netjes onder de knoet gehouden, maar vooral die duik met … 1 honderste van een seconde onder dat vorige clubrecord, bracht deze gasten in opperste euforie. Zij moesten er dan ook niet lang over nadenken om zich meteen ook laten in te schrijven voor de Nationale titelstrijd in Jambes.

pk aflossing 8
Kamiel Van Rompaey, Seppe Bossaert, Jonas Eelen en Oscar Muës met nieuw clubrecord op de 4x100m!

Voor Kamiel en Seppe was de dagtaak trouwens nog niet ten einde, want Seppe Huenaerts en Lars Peeters stonden hen op te wachten voor de 4x800m, waar we als ROBA zelfs met 2 teams zouden uitpakken. Daar ze samen liepen met de scholieren waren onze jongens voortdurend in strijd met de DCLA-scholieren, die 4 maal in de rug zaten van die jongere Roba’s, om finaal in de allerlaatste rechte lijn over onze slotloper Seppe te springen. Onze mannen lieten dus werkelijk een uitstekende indruk na, vandaar ook dat ‘hangend kopje’ bij Seppe, net over de meet, omdat hij dacht al dat puike werk van zijn 3 vrienden te hebben … verknoeid. Even later kreeg hij het verlossende nieuws te horen dat hij door een scholier was geklopt, en hij meteen zonder verdere remming in de armen kon vallen van zijn clubmakkers … mooi om zien …
Met Sten Van Ouytsel, Toon Demarsin, Maxime Hulders en Isas Van Assche stonden er nog 4 Roba’s extra op het podium, want zij legden knap beslag op de 2° eindplaats, wat eveneens een uitstekend gegeven was. Heel wat van onze trainers, zoals bijvoorbeeld een Willy, Dany, Yo en Vera, Julia, Ronny, Gerd, Franne, Gerrit, Jo, Dirk en Paul genoten met volle teugen van al die fraaie optredens. En dat veranderde niet met het optreden van onze 4x100m scholieren jongens. Wout en Daan Van Breedam, Robbe Meuris en slotloper Dieter Bergs vormden het zoveelste Roba-team dat door de speaker naar het podium werd geroepen voor het afhalen van de gouden medaille.  

pk aflossing 9
onze “gouden 4x100m scholieren’

Op de 4x400m alle catg. konden we rekenen op de individuele klasse van ons viertal Ruben Carchon, Timo Vandeuren, de jonge Ruben Verspeurt en onze kersverse Belgische 10-kamp-kampioen Vincent Laporte, en ook zij stelden ons niet teleur. Met een tijd van 3’37”40 verwezen ze vrij probleemloos de mannen van Londerzeel en BAV naar positie 2 en 3.

pk aflossing 10
er was geen kruit opgewassen tegen ons 4x 400m team AC ! knap mannen !

Met al die schitterende verrichtingen van onze clubleden verliep de tijd in een sneltempo, en waren we al snel aan het laatste nummer toe, de 4x1500m, nog voor we het zelf goed doorhadden. In dat peloton hadden we 3 teams gepost, namelijk eentje bij de juniors, een seniors team, en een master-60 ploeg, die zichzelf aanbood onder de weinig bescheiden titel …  ‘golden sixties-team’. Kortom, de verwachtingen waren hoog gespannen op dit klassieke slotnummer, en onze mannen op de piste lieten absoluut geen steek vallen.
Zo rende onze voltallige Berlare-juniorenteam, bestaande uit de stijlrijk lopende Runar Van Der putten, Gust Waegeman, Elias De Wilde en slotloper Mathias Eeckhout, naar de zege bij de juniors, op een wijze die bijzonder veelbelovend is richting het komende winterseizoen. Zomer 2021 was voor dit sympathieke viertal absoluut geen half verloren campagne, wel integendeel.
Ook onze seniors kwamen sterk voor de dag, want startloper Timothy Convents ontnam de rivalen van BAV en DCLA meteen alle illusies, en vervolgens moesten Yorick Van De Kerkhove, Vinnie Van Puyvelde en Cedric Van De Putte vooral het gevecht aangaan met zichzelf. Dat ze daar wonderwel in geslaagd zijn bewijst hun eindchrono van 16’26”32, een tijd die ook in de 4 andere provincies goed was voor de zege. Schitterend gedaan, mannen!
Voor Cedric was dit een laatste wedstrijd voorafgaande aan zijn ontegensprekelijk belangrijkste topverrichting van dit jaar … vader geworden van een flinke zoon, Vince!!!
Dikke proficiat, beste Cedric, natuurlijk ook richting de kersverse mama, alsook de bijzonder trotse grootouders!

pk aflossing 14
4x1500 AC Mannen

Tot slot nog het verhaal van onze 4 ambitieuze masters-60 plus, die het reeds in Roba-handen zijnde Belgische record op deze afstand wilden aanscherpen. Het was vooral Michel Ocula die deze nieuwe recordpoging begon te promoten, en daarbij ging aankloppen bij Hubert Grandjean en Marc Huysmans, die deze uitdaging wel zagen zitten. Zij hadden immers het record al in handen, gelopen voor eigen volk in Betekom, samen met Redgy Tytgat en Luc Coremans. Deze laatste is wat van het actieve voorplan verdwenen, en Redgy was hier in Kessel-lo als ondersteunend tijdgever voor z’n clubmakkers, en liet zijn positie innemen door Peter De Vocht, die als slotloper met al zijn immense ervaring voor het verschil moest zorgen, om alzo onder die 22’18”08 te duiken. Routinier Hubert was de startloper, en zat meteen alleen, waardoor de rol van Redgy als tijdaangever met de ronde belangrijker werd. Net als Hubert gingen ook Marc en Michel echt tot op het gaatje, maar de tussentijden die vanop de zijlijn werden toegeroepen waren zeer hoopgevend. Eens Peter op weg was, steeg het geloof in een geslaagde onderneming. Ook hij perste er alles uit, en finishte in een tijd van … 22’04”92, dus ruimschoots onder dat vorige Belgische record. Opdracht geslaagd dus, maar Michels honger is nog niet geheel gestild … ‘We hebben het nu zonder hazen moeten doen’ was zijn eerste reactie, ‘dus er kan nog een stukje af …als we gezond blijven’. Wijze woorden, beste Michel …

pk aflossing 11
Zilver voor onze masters, achter een ‘jonger team’ van DCLA, en met de Belgische record op zak!

 

Rudy

ROBA-uitslagen:
CAD - 4x100 - Dames
  1   Wittevrouw Olivia 2007 ROBA 51.32 (PR)
  1   Meuris Hanne 2007 ROBA 51.32 (PR)
  1   Joos Noa 2007 ROBA 51.32 (PR)
  1   Van Vlasselaer Lotte 2006 ROBA 51.32 (PR)
  4   Van Brusselen Ranza 2007 ROBA 55.31 (PR)
  4   De Roover Mies 2007 ROBA 55.31 (PR)
  4   Nagels Joske 2007 ROBA 55.31 (PR)
  4   Hecq Hannelore 2006 ROBA 55.31 (PR)
  5   De Ridder Hanne 2007 ROBA 55.66 (PR)
  5   Storms Silke 2006 ROBA 55.66 (PR)
  5   Van Hoof Julia 2006 ROBA 55.66 (PR)
  5   De Cat Nele 2007 ROBA 55.66 (PR)
  6   Vandenberg Aaike 2006 ROBA 56.09 (PR)
  6   Cops Bloeme 2006 ROBA 56.09 (PR)
  6   Paesmans Anna 2007 ROBA 56.09
  6   Wouters Inte 2007 ROBA 56.09 (PR)

CAD - 4x100 - Heren
  1   Van Rompaey Kamiel 2006 ROBA 46.82 (PR)
  1   Bossaert Seppe 2006 ROBA 46.82 (PR)
  1   Eelen Jonas 2006 ROBA 46.82 (PR)
  1   Muës Oscar 2006 ROBA 46.82 (PR)

CAD - 4x200 - Dames
Reeks: 1 (8 deelnemers)
  1   Meuris Hanne 2007 ROBA 1:51.40 (PR)
  1   Wittevrouw Olivia 2007 ROBA 1:51.40 (PR)
  1   Joos Noa 2007 ROBA 1:51.40 (PR)
  1   Van Vlasselaer Lotte 2006 ROBA 1:51.40 (PR)

CAD - 4x800 - Dames
Reeks: 1 (12 deelnemers)
  2   Van Hecke Fien 2007 ROBA 10:50.59 (PR)
  2   Servotte Xantippe 2007 ROBA 10:50.59 (PR)
  2   Paesmans Anna 2007 ROBA 10:50.59 (PR)
  2   De Saeger Laura 2007 ROBA 10:50.59 (PR)

CAD - 4x800 - Heren
  1   Huenaerts Seppe 2006 ROBA 8:59.55 (PR)
  1   Van Rompaey Kamiel 2006 ROBA 8:59.55 (PR)
  1   Bossaert Seppe 2006 ROBA 8:59.55 (PR)
  1   Peeters Lars 2007 ROBA 8:59.55 (PR)
  2   Van Ouytsel Sten 2006 ROBA 9:30.70 (PR)
  2   Demarsin Toon 2006 ROBA 9:30.70 (PR)
  2   Hulders Maxime 2007 ROBA 9:30.70 (PR)
  2   Van Assche Isas 2007 ROBA 9:30.70 (PR)

SCH - 4x100 - Heren
  1   Bergs Dieter 2005 ROBA 47.56 (PR)
  1   Meuris Robbe 2005 ROBA 47.56 (PR)
  1   Van Breedam Daan 2005 ROBA 47.56 (PR)
  1   Van Breedam Wout 2004 ROBA 47.56 (PR)

SCH - 4x800 - Dames
Reeks: 1 (8 deelnemers)
  1   Van Ouytsel Janne 2004 ROBA 10:14.75 (PR)
  1   Vandoolaeghe Ulrike 2005 ROBA 10:14.75 (PR)
  1   Calders Dina 2004 ROBA 10:14.75 (PR)
  1   Renmans Jitte 2005 ROBA 10:14.75 (PR)

JUN - 4x1500 - Heren
  1   Waegeman Gust 2003 ROBA 17:36.84 (PR)
  1   De Wilde Elias 2003 ROBA 17:36.84 (PR)
  1   Eeckhout Mathias 2003 ROBA 17:36.84 (PR)
  1   Van Der Putten Runar 2002 ROBA 17:36.84 (PR)

SEN - 4x200 - Dames
  3   Leempoels Hanne 2005 ROBA 1:56.45 (PR)
  3   Geets Tine 2003 ROBA 1:56.45 (PR)
  3   De Ryck Theresa 1998 ROBA 1:56.45 (SR)
  3   Storms Silke 2006 ROBA 1:56.45 (PR)

SEN - 4x400 - Dames
  1   Coene Charlotte 2004 ROBA 4:05.38 (PR)
  1   Smolders Liselot 1999 ROBA 4:05.38 (PR)
  1   Vandamme Lisa 2006 ROBA 4:05.38 (PR)
  1   De Meyer Stien 2003 ROBA 4:05.38 (PR)

pk aflossing 12
2x de sterkste 4x400m !

SEN - 4x400 - Heren
  1   Laporte Vincent 1997 ROBA 3:37.40 (SR)
  1   Vandeuren Timo 2000 ROBA 3:37.40 (SR)
  1   Carchon Ruben 2000 ROBA 3:37.40 (PR)
  1   Verspeurt Ruben 2005 ROBA 3:37.40 (PR)

SEN - 4x800 - Dames
  1   Geerts Merel 2001 ROBA 9:26.82 (PR)
  1   Smolders Liselot 1999 ROBA 9:26.82 (PR)
  1   Romo Liz* 1996 ROBA 9:26.82 (PR)
  1   Hens Evy 1991 ROBA 9:26.82 (PR)

SEN - 4x1500 - Heren
Reeks: 1 (12 deelnemers)
  1   Van De Putte Cedric 1990 ROBA 16:26.32 (SR)
  1   Van Puyvelde Vinnie 1994 ROBA 16:26.32 (SR)
  1   Van De Kerkhove Yorick 2001 ROBA 16:26.32 (PR)
  1   Convents Timothy 1989 ROBA 16:26.32 (PR)

MAS - 4x1500 - Heren
  2   De Vocht Peter 1960 ROBA 22:04.92 (SR)
  2   Huysmans Marc 1956 ROBA 22:04.92 (PR)
  2   Ocula Michel 1960 ROBA 22:04.92 (PR)
  2   Grandjean Hubert 1957 ROBA 22:04.92 (PR)

pk aflossing 13
22’04”92 is de nieuwe nationale besttijd bij de M-60! knap mannen!