Verslag PK Aflossingen - Deel 1

28/08/2021 - Kessel-lo - PK ESTAFETTEN VLAAMS-BRABANT (Deel I)

Heerlijke ROBA-namiddag, met 18 titels, 7 clubrecords en zelfs 1 Belgisch record !

We hebben er als club, door dat ellendig virus, 1,5 jaar moeten op wachten, maar voorbije zaterdag was het eindelijk weer eens bingo.  Zo’n ROBA-dag waar we met z’n allen enorm naar uitkijken, onze atleten, de vele trainers en de trotse volgers (vele enthousiaste ouders!) komende vanuit Wespelaar, Diest, Berlare en Betekom, om weer even fijntjes de koppen bij mekaar te steken en er een sportieve hoogdag van te maken.
Onze vrienden van DCLA waren de gastheer voor deze provinciale titelstrijd estafetten, en dat was achteraf beschouwd een goede zaak, want enkele malen liep hun tribune goed vol, als vluchtzone voor de plotse regenbuien. Wat het weer betreft was het een dag als de rest van de voorbije zomer, met lente-, zomer- en herfstcondities binnen een tijdspanne van pakweg 3u. Dus een stadion zonder tribune was echt geen optie, voorbije weekend. Maar voor de rest werd het een namiddag zoals we er deze zomer absoluut nog geen hadden beleefd, een wedstrijd op verplaatsing, maar met een aubergine-dominantie om u tegen te zeggen.

De Leuvense thuisploeg bracht 44 teams in de strijd, en dat was exact evenveel als wijzelf, maar wij hadden iets minder individuele atleten (164 Roba’s tegenover 173 Leuvense collega’s), daar wij enkele 3x600m-teams extra in stelling brachten, en dat scheelt meteen 1 atleet per team, tegenover de klassieke kwartet-aflossingen. Naast de 2 groten bleken nog slechts 4 clubs over meer dan 10 ploegen te beschikken, zijnde RCTienen (13 teams), VAC (10), Atlemo uit Molenbeek (10 enthousiaste ploegen) en OE Halle (11, quasi uitsluitend master-teams). Hier en daar liepen we een verdwaald viertal uit Dilbeek (4 stuks), Brussel AV (3), Kortenberg (1 team) tegen het lijf, en de mensen van Londerzeel moeten zich nu toch eens beginnen af te vragen wie er echt beter is van geworden dat ze opgesplitst zijn in Pegasus en Olympia … En dan zwijgen we maar over Sparta Vilvoorde, Grimbergen, Machelen, Opwijk, Bertem en AC Pajottenland, die opvielen door hun totale afwezigheid.

Kortom, maar een mager beestje hoor ik u al denken, en voor een neutrale toeschouwer zaten er zeker wedstrijden tussen die niet bepaald overliepen van suspense en spankracht, maar onze 18 gouden medailles, 5 zilveren en 2 bronzen posities afdoen als zijnde ‘weggevers’, neen dat laten we ons absoluut niet aanpraten. Niet alleen hadden we met onze 18 titels meer overwinningen dan DCLA (5) + RCT (4) + OEH (6) samen, maar daarenboven werd bij 7 van die overwinningen een clubrecord gelopen, wat meteen aangeeft dat heel wat titelraces van een bijzonder hoog niveau waren. Laat ons ze even overlopen …

Pupillen & miniemen

Roba oppermachtig, en dat niet alleen in onze provincie

We mogen niet te snel uitpakken als verslaggever met termen als ‘oppermachtig’, ‘uitgesproken dominantie’, of ‘regelrechte demonstratie’, maar anderzijds kunnen we de realiteit toch ook niet uit de weg gaan, als je weet dat we … 7 van de 8 aflossingsproeven winnend afsloten bij de pupillen en miniemen. En voor zij die meteen denken van … ‘ja maar’ … voegen we er doodleuk aan toe dat 4 van deze 7 gouden plakken ook in de 4 andere Vlaamse provincies geheel bovenaan hadden gestaan. Geloof mij vrij, de bijzonder sterke 33”62-chrono die het pupillen-kwartet Nina Janssens, Maya Frederickx, Fien Peeters en Joke Tytgat hier uit hun mouwen schudden zal in het volgende jaarboek van de VAL geheel bovenaan prijken, daar ben ik rotsvast van overtuigd. Meer zelfs, ook hun 3x600m-verrichting, met naast Joke en Fien ook nog ons looppareltje Lora Vanhenternryck, zal gegarandeerd geheel bovenaan staan te pronken op diezelfde bladzijde. In Limburg was 6’08”74 goed voor goud, in West-Vlaanderen 6’01”48, met 5’57”98 zaten ze op rozen in Antwerpen, en de meisjes van Lokeren liepen iedereen naar huis bij de buren in Oost-Vlaanderen met een chrono van 5’52”17. Wel onze 3° loopster, Lora, liet in Kessel-lo de klok stilvallen op … 5’41”25! Trainer Gerrit had 14 dagen geleden al gezegd ‘begin gerust al maar aan uw artikel, dat komt zuiver in de sacoche’, maar zelfs hij stond hier met open mond te genieten van het spektakel.

pk aflossing 1
8 van onze toppers van de 4x60m pup… op positie één en twee!

Trouwens exact hetzelfde zagen we gebeuren bij de miniemen meisjes, waar er ook geen maat stond op het machtsvertoon van het briljante 4x80m-team, zijnde Marie Vermeulen, Anneline SmetsImke Storms en Lotte Huenaerts, die met hun topchrono van … 41”84 netjes ‘alleen’ op de fotofinish-foto stonden, en ook als enige in gans Vlaanderen onder de 42”-grens doken. Enkele uren later verschenen Anneline en Lotte terug op het tartan, voor de 3x600m, met ditmaal de sterk lopende Noor Peeters in hun gezelschap, en wederom wist de voltallige concurrentie hoe laat het was. 5’20”30 later was de karwei geklaard, en wederom werd er nergens op de andere kampioenschappen sneller gelopen dan deze toptijd van die 3 bijzonder getalenteerde meiden.

pk aflossing 2
Goud & brons voor ROBA!

Als neutrale toeschouwer denk je dan meteen ‘er wordt daar bij ROBA waarschijnlijk al veel te intensief getraind met al dat jonge volk’, en vooral hun reeds gave aflossingstechniek stimuleert die afgunstige gedachtegang. Gelukkig weten wij wel beter, en beseffen we dat we puur geluk hebben met al die nog ruwe (zeker niet afgetraind!) diamantjes in onze rangen. Dat de aflossingstechniek op zich al goed wordt aangeleerd, dat gaan we niet ontkennen, maar daar is ook niets mis mee, wel integendeel. Estafetten is per definitie een groepsgebeuren, en dus zo en zo positief richting de jonge atleten, maar daarenboven is een technische vaardigheid aanleren, best iets dat we voor de puberteit voorschotelen, dus voor ons lichaam zich ‘herschikt’ (in de lengte en de breedte…), en we ons dus ook motorisch willens nillens moeten schikken naar de grillen van moeder natuur. Dat dit volstrekt natuurlijk proces bij de meisjes iets sneller start dan bij hun mannelijke leeftijdsgenoten, zien we niet alleen op iedere training, maar ook vaak in menige uitslag.
Niet dat onze gasten daar mee bezig waren in Kessel-lo wel integendeel, hun doel was zonder pardon daar op het hoogste schavotje te kruipen, net als de ROBA-meisjes. Meer zelfs, ze waren al bezig met … ‘wie gaat vooraan zitten op dat wat te kleine erepodium, en wie gaat achteraan staan’ … Het viertal Mathieu Maes, Finn Bauwens, Jarne De Wilde en Jaan Tuerlinckx liet de voltallige concurrentie een poepje ruiken op de 4x60m pupillen, en dat in een tijd van 34”64. Wederom een topchrono, want alleen KAAGent zou in de Oost-Vlaamse titelstrijd nog beter doen. Jarne zou enkele uren later een 2° maal van zich laten horen, ditmaal in gezelschap van zijn makkers Corneel Hermans en Tobias De Vos. Dit trio bleek duidelijk een maat te sterk voor de andere Vlaams-Brabantse clubs, en met hun 5’48”13 op de 3x600m hadden ze ook staan te juichen in de kustprovincie en het groene Limburg. Onze 3 andere teams, bestaande uit respectievelijk Lukas Vercruysse, Milo Caers en Mathieu Maes, die mooi 5° werden, alsook Jan Vanden Berghen, Bent Artoos en Xander Covers, hier 9° in de uitslag, en het trio Finn Bauwens, Arne Happaerts en Jaan Tuerlinck, die als 11° ploeg over de meet kwamen, tastten ook stuk voor stuk diep in hun fysieke reserves, en dat na eerder op de dag al de 4x60m te hebben afgewerkt. Onze Mathijs Leemans was, als we alles goed hebben bijgehouden, de enige die de dubbel niet maakte, maar dat hoefde ook niet, want hij was al fraai voor de dag gekomen op de 4x60m, en dat binnen ons B-team, wat net naast het podium belandde.  

pk aflossing 3
Onze snelle mannen van de 4x60m pupillen!

Bij de miniemen hadden we 2 teams klaargestoomd voor de 4x80m, en even zag het er naar uit dat ze beide op het ereschavotje zouden, maar finaal lukte het net niet voor ons sterk lopende viertal Bas Dewolf, Kasper Rijnders, Robbe Vandamme en Rune Happaerts. Wel geheel vooraan maakte het kwartet Carlo Appah, Klaas De Keersmaecker, Ilias Goossens en Senne Caers er een indrukwekkende vertoning van, steunend op een goede techniek van stokoverdracht aangevuld met een aanstekelijke gedrevenheid. Het was mooi om zien hoe ze mekaar nog oppepten, nadat ze het stokje meer dan keurig hadden overgedragen. Hun 43”72-chrono was net iets te hoog gegrepen voor de voltallige concurrentie, al kwamen de DCLA-boys nog bijzonder sterk opzetten. De aanmoedigingen, vurig handgeklap, van Ilias richting Senne bleven dus niet zonder gevolg…  

pk aflossing 4
Ons 4tal bij de miniemen, … Carlo en Klaas uit Diest, Ilias en Senne uit Betekom

Op de 3x600m zagen we 5 van deze gasten (Ilias, Robbe, Bas, Rune, Kasper) terug aan het werk, aangevuld met onze sterke Hamme-knaap Connor De Troyer, maar hoezeer ze ook knokten op dit pittig zware nummer, uitgerekend op deze estafette geraakten we met een 5° en 8° plaats voor één keer niet op het ereschavotje. Niet dat dit onze pret en uitbundigheid kon drukken, daarvoor was ons collectief overwicht veel te groot. Dat deze uitzonderlijke optredens (4x60m pup meisjes, 4x80m min meisjes, 3x600m pup meisjes en 3x600m min meisjes) meteen extra nachtwerk betekent voor onze beheerder van de clubrecordtabellen, had u ondertussen zelf ook al wel begrepen.

Maar niet alleen kwalitatief was het een hoogdag bij die pup/min-groep, ook kwantitatief liepen we aardig in de kijker. Verscheidene malen stond er dan ook meer dan 1 ROBA-team op het podium, zoals een aantal van de foto’s ook mooi duidelijk maken. Denken we maar aan de zilveren plak van ons fraaie pupillenviertal Zoë Swinnen, Annabel De Keersmaecker, Lora Vanhentenryck en Milla Mergaerts op de 4x60m, en waarbij deze laatste haar medaille trotsvol kan leggen naast de verzameling eremetaal dat mama Lize Pieters destijds opspaarde, in haar Beta-periode, net voor de ROBA-fusie. Ook het Hera-trio Anna Brück, Anouk Hubregsen en Noa D’hollander lieten een uitstekende indruk na op de 3x600m pup, wat werd beloond met een mooie 2° eindpositie. Ze wisten met hun geluk geen blijf, temeer omdat ze via deze knappe koers hun misser op de 4x60m (niet perfecte stokwissel … even in zak en as ..) dubbel en dik hadden rechtgezet. Dus alleen maar lachende gezichten achteraf, hopelijk ook bij Gitte Dusfresne, de 4° loopster bij dat net genoemde 4x60m-team. Reken daarbij nog de bronzen plak van ons sterke trio Swannet Babette, Jolente Alen en Kato Vanstechelman op de 3x 600m, en u weet meteen dat het vaak drummen was voor onze ROBA-fotografen, onderaan de tribune. Vooral bij die net genoemde 3x600m min meisjes was het al aubergine dat de klok sloeg, met maar liefst … 7 ROBA-ploegen aan de start. Door al het toejuichen van de vele volgers kwamen Hanne Smit, Finn De Coster en Noor Latinis uit op een fraaie 5° eindplaats, op de voet gevolgd door Imke Storms (snel gestart) & Elise Leempoels en Ella Hauquier, die als 6° binnenliepen. Ook Maya Wittevrouw, Sari Jonckers en Bikha Peeters wisten de luide aanmoedigingen zeker te waarderen, en dat stuwde hen op naar de 7° eindpositie. Hiermee wisten ze nog Marie Vermeulen, Sarah Prenen en Bette van Rompaey achter zich te houden, alsook Jana Nulens, Clara Ruffato en Rosanne Tuerlinckx.
Heel wat van deze meisjes zijn volgend jaar nog miniem, en je zag onze kernvoorzitters Jo en Hans al hardop denken aan het BVV-gebeuren van volgend jaar … Al deze meisjes hadden enkele uren vooraf immers ook al de 4x80m fraai afgewerkt, met daarbij ondermeer een 4° plaats voor Ella, Finn, Noor en Elise.

Morgen volgt Deel II van deze schitterende zaterdagnamiddag, met onze verrichtingen vanaf de cadettenleeftijd, tot de Masters-60 die op jacht waren naar een Belgisch record.

Dit verslag zat dus boordenvol topverrichtingen, en we geven u nu al mee dat het in deel II  … niet anders zal zijn.

rudy
 
PUP - 4x60 - Dames
Reeks: 1 (28 deelnemers)onze
  1   Tytgat Joke 2010 ROBA 33.62 (PR)
  1   Frederickx Maya 2010 ROBA 33.62 (PR)
  1   Janssens Nina 2010 ROBA 33.62 (PR)
  1   Peeters Fien 2010 ROBA 33.62 (PR)
  2   Vanhentenryck Lora 2010 ROBA 36.07 (PR)
  2   De Keersmaecker Annabel 2010 ROBA 36.07 (PR)
  2   Mergaerts Milla 2011 ROBA 36.07 (PR)
  2   Swinnen Zoë 2010 ROBA 36.07 (PR)
  7   Dufresne Gitte 2010 ROBA 42.47 (PR)
  7   Hubregsen Anouk 2010 ROBA 42.47 (PR)
  7   D'hollander Noa 2010 ROBA 42.47 (PR)
  7   Brück Anna 2011 ROBA 42.47 (PR)

PUP - 4x60 - Heren
Reeks: 1 (44 deelnemers)
  1   Tuerlinckx Jaan 2011 ROBA 34.64 (PR)
  1   De Wilde Jarne 2010 ROBA 34.64 (PR)
  1   Bauwens Finn 2010 ROBA 34.64 (PR)
  1   Maes Mathieu 2010 ROBA 34.64 (PR)
  4   De Vos Tobias 2010 ROBA 36.24 (PR)
  4   Vercruysse Lukas 2011 ROBA 36.24 (PR)
  4   Caers Milo 2010 ROBA 36.24 (PR)
  4   Leemans Mathijs 2010 ROBA 36.24 (PR)
  6   Artoos Bent 2010 ROBA 37.98 (PR)
  6   Vanden Berghen Jan 2011 ROBA 37.98 (PR)
  6   Corvers Xander 2011 ROBA 37.98 (PR)
  6   Happaerts Arne 2011 ROBA 37.98 (PR)

PUP - 3x600 - Dames
Reeks: 1 (18 deelnemers)
  1   Peeters Fien 2010 ROBA 5:41.25 (PR)
  1   Tytgat Joke 2010 ROBA 5:41.25 (PR)
  1   Vanhentenryck Lora 2010 ROBA 5:41.25 (PR)
  2   Brück Anna 2011 ROBA 6:23.56 (PR)
  2   Hubregsen Anouk 2010 ROBA 6:23.56 (PR)
  2   D'hollander Noa 2010 ROBA 6:23.56 (PR)

PUP - 3x600 - Heren
Reeks: 1 (42 deelnemers)
  1   De Vos Tobias 2010 ROBA 5:48.13 (PR)
  1   Hermans Corneel 2010 ROBA 5:48.13 (PR)
  1   De Wilde Jarne 2010 ROBA 5:48.13 (PR)

PUP - 3x600 - Heren
Reeks: 1 (42 deelnemers)
  5   Vercruysse Lukas 2011 ROBA 6:12.39 (PR)
  5   Caers Milo 2010 ROBA 6:12.39 (PR)
  5   Maes Mathieu 2010 ROBA 6:12.39 (PR)
  9   Vanden Berghen Jan 2011 ROBA 6:33.83 (PR)
  9   Artoos Bent 2010 ROBA 6:33.83 (PR)
  9   Corvers Xander 2011 ROBA 6:33.83 (PR)
  11   Bauwens Finn 2010 ROBA 6:41.28 (PR)
  11   Happaerts Arne 2011 ROBA 6:41.28 (PR)
  11   Tuerlinckx Jaan 2011 ROBA 6:41.28 (PR)

MIN - 4x80 - Dames
Reeks: 1 (36 deelnemers)
  1   Storms Imke 2009 ROBA 41.84 (PR)
  1   Smets Anneline 2008 ROBA 41.84 (PR)
  1   Vermeulen Marie 2008 ROBA 41.84 (PR)
  1   Huenaerts Lotte 2008 ROBA 41.84 (PR)
  4   Leempoels Elise 2009 ROBA 45.15 (PR)
  4   Latinis Noor 2009 ROBA 45.15 (PR)
  4   De Coster Finn 2009 ROBA 45.15 (PR)
  4   Hauquier Ella 2009 ROBA 45.15 (PR)
  6   Smit Hanne 2009 ROBA 47.07 (PR)
  6   Van Rompuy Bette 2009 ROBA 47.07 (PR)
  6   Prenen Sarah 2009 ROBA 47.07 (PR)
  6   Swannet Babette 2009 ROBA 47.07 (PR)

MIN - 4x80 - Heren
Reeks: 1 (24 deelnemers)
  1   De Keersmaecker Klaas 2008 ROBA 43.72 (PR)
  1   Caers Senne 2008 ROBA 43.72 (PR)
  1   Goossens Ilias 2009 ROBA 43.72 (PR)
  1   Appah Carlo 2008 ROBA 43.72 (PR)
  4   Happaerts Rune 2009 ROBA 46.23 (PR)
  4   Vandamme Robbe 2009 ROBA 46.23 (PR)
  4   Rijnders Kasper 2009 ROBA 46.23 (PR)
  4   Dewolf Bas 2008 ROBA 46.23 (PR)

MIN - 3x600 - Dames
Reeks: 1 (36 deelnemers)
  1   Smets Anneline 2008 ROBA 5:20.30 (PR)
  1   Huenaerts Lotte 2008 ROBA 5:20.30 (PR)
  1   Peeters Noor 2008 ROBA 5:20.30 (PR)
  3   Alen Jolente 2008 ROBA 5:48.61 (PR)
  3   Vanstechelman Kato 2009 ROBA 5:48.61 (PR)
  3   Swannet Babette 2009 ROBA 5:48.61 (PR)
  5   Smit Hanne 2009 ROBA 5:59.94 (PR)
  5   De Coster Finn 2009 ROBA 5:59.94 (PR)
  5   Latinis Noor 2009 ROBA 5:59.94 (PR)
  6   Storms Imke 2009 ROBA 6:01.95 (PR)
  6   Leempoels Elise 2009 ROBA 6:01.95 (PR)
  6   Hauquier Ella 2009 ROBA 6:01.95 (PR)
  7   Peeters Bikha 2008 ROBA 6:12.57 (PR)
  7   Jonckers Sari 2008 ROBA 6:12.57 (PR)
  7   Wittevrouw Maya 2008 ROBA 6:12.57 (PR)
  9   Vermeulen Marie 2008 ROBA 6:16.84 (PR)
  9   Prenen Sarah 2009 ROBA 6:16.84 (PR)
  9   Van Rompuy Bette 2009 ROBA 6:16.84 (SR)
  10   Tuerlinckx Rosanne 2009 ROBA 6:30.33 (PR)
  10   Ruffato Clara 2008 ROBA 6:30.33 (PR)
  10   Nulens Jana 2009 ROBA 6:30.33 (PR)

MIN - 3x600 - Heren
Reeks: 1 (24 deelnemers)
  5   Goossens Ilias 2009 ROBA 5:49.76 (PR)
  5   De Troyer Connor 2008 ROBA 5:49.76 (PR)
  5   Vandamme Robbe 2009 ROBA 5:49.76 (PR)
  8   Dewolf Bas 2008 ROBA 6:02.77 (PR)
  8   Happaerts Rune 2009 ROBA 6:02.77 (PR)
  8   Rijnders Kasper 2009 ROBA 6:02.77 (PR)