Verslag BVV Pup/Min Meisjes

BVV Pup-Min Meisjes

27/4/2019 - LIER - BVV pup/min Meisjes

We hebben het finaleticket op zak!

In de aankondiging van deze interclubcompetitie op de website van onze collega’s van Lierse AC, stond nog hoopvol vermeld ‘we hebben mooi weer besteld voor de BVV voor de Pupillen & Miniemen Meisjes op 27 april 2019. We zetten weer ons beste beentje voor en onze vrijwilligers staan weeral klaar om de meisjes topprestaties te laten neerzetten’.
Hoezeer we ook de bijzonder sympathieke voorzitter Raymond Tibax respecteren, en hem normaal steeds op zijn woord geloven, hier zat hij er toch enigszins naast. Geen kwaad woord over zijn vrijwilligers, want we werden er inderdaad ontvangen als waren we Pallieter zelf, maar z’n weersvoorspelling … Misschien bedoelde hij ‘mooie weerman besteld’, want die (VTM-man), liep er wel rond. Maar ‘mooi weer’, neen daarvoor hadden ze te weinig kaarsen gaan branden bij onze Sint Gummarus even verderop in de mooie Lierse kerk.
Vraag dat maar eens aan onze pupillen meisjes die bij ronde 3 in het verspringen een ware stortvloed over zich heen kregen. Hailey Smets (2m09), Kaat Geleyn (2m41), Tamara Sant (2m50), Noor Latinis (2m76) en Rosanne Tuerlinckx (2m79) zagen de bui ditmaal ‘letterlijk’ al hangen boven het Netestadion, en enkele minuten later spurtte iedereen vanaf het binnenterrein weg alsof er hun leven vanaf hing. Net op tijd hadden Anneline Smets (3m75), Lotte Huenaerts (3m45) en Bette Van Rompaey (3m33) nog een fraaie afstand laten optekenen, want meteen nadien geleek de aanloopzone eerder op het aanpalende Netekanaal. Die 3m75 van Anneline was trouwens goed voor 10 punten, want alleen thuisloopster Hasse Hutsebaut van Lyra en het DCLA-meisje Phaedra Dirix kwamen daar nog overheen. Onder de 57 deelnemers zaten ook nog onze Imke Storms (3m25), Lara Goris (3m15, ook puike 10”05 op 60m) en Maya Wittevrouw (3m04) het beste van zichzelf te geven.

Voor zij die het ‘beker van Vlaanderen-concept’ onvoldoende kennen … iedere deelnemende club stelt op ieder onderdeel zoveel atleten op als zij zelf wensen, doch voor de puntentelling geldt alleen de beste prestatie van iedere club op dat bewuste onderdeel. Voor de net genoemde verspring-competitie was dat dus bijvoorbeeld Anneline. De 1ste club krijgt er 13 punten, de 2de 11p, de 3de 10 punten (zoals Anneline in dit geval), en zo verder tot 1 punt. Kortom, je hoeft niet persé met een massa volk aanwezig te zijn om hoog te scoren (zie onze jongens vorig jaar !!), maar als je slechts 1 atlete per nummer hebt, kan je je natuurlijk geen misser veroorloven. Vandaar dat onze jeugdtrainers er alles aan doen om voldoende sterke Roba’s op ieder nummer te plaatsen, voor mocht er iemand toch ongewild een uitschuiver maken, bijvoorbeeld een val op het hordennummer, of 3 nullen op een kampnummer.
Laten we meteen duidelijk zijn, niemand van onze aanwezige jonge dames ging de mist in. Die eer hadden de scheidsrechters trouwens al opgeëist, in het bijzonder via hun elektronische tijdsregistratie.
Zo maakte ondergetekende voor het eerst kennis met een voor hem nog onbekend atletiekonderdeel, de … ‘1300m duatlon run’. Als je lang uit het circuit bent geweest wordt een mens natuurlijk geconfronteerd met het niet meer kennen van al die nieuwigheden binnen de atletiek. Maar ik moet toegeven … ‘het heeft wel iets’, zo’n 200m spurt, gevolgd door 100m snelwandelen dwars over het middenterrein om te eindigen met een zuivere 1000m tempoloop. Voor deze nieuwe discipline hadden we al onze hoop gezet op Femke Verhoeven, en dat bleek volkomen terecht. Na het eerste onderdeel, die 200m spurt zat ze nog steeds op kop, maar die 100m snelwandelen ging haar duidelijk minder goed af. De concurrentie van Tienen had dat korte, doch blijkbaar mentaal essentiële onderdeel beter onder de knie, en die handicap wist onze Femke niet meer recht te trekken in het finale onderdeel, de 1000m vlak. Toch werden haar extra 10 punten met veel plezier ontvangen.  
Lore Willems zat trouwens aardig in de buurt (mooie 3’36”56 !), en ook Julia Van Hoof (3’44”92)
Roos Ceusters (4’02”44), Gitte Verbiest (4’04”35) en Nina De Roeck (4’08”49) zullen zich deze memorabele wedstrijd voor de rest van hun leven herinneren. Ons Yellow Armada-meisje Xantippe Servotte (fraaie 3’55”89) kwam zelfs speciaal vanuit het verre Berlare naar Liereke Pleziereke afgezakt om deze legendarische run te mogen meemaken.

De net genoemde Lore Willems was zondermeer één van onze absolute ‘toppuntenpakkers’. Haar 11m rond bij de kogelstand bleek de beste van heel het concours (meteen 13p !!), voor ondermeer Mila Tielens (7m24, ook sterk op ver, 4m11), Amber Nijs (6m21, zuiver vanuit de schouder), Nina De Roeck (5m86) en Inte Wouters (5m29). Met de 400gram wegende speer moest Lore (fraai persoonlijk record met 28m18) alleen een meisje van onze goede vrienden van RCT laten voorgaan, maar die 11 punten dikte haar persoonlijke score weer behoorlijk aan. Mocht ze hier toch onverhoopt de mist zijn ingegaan met bijvoorbeeld … 3 0-worpen, wel dan hadden we meteen 4 andere Roba-dames die een aardige duit in ons puntenbakje konden deponeren, zijnde de beresterke ‘duatlontopper’ Femke Verhoeven (24m42), Julia Van Hoof (19m65), Silke Storms (18m49) en Hanne Meuris (17m96).  
Het is trouwens verheugend te mogen vaststellen dat het wat de werpnummers betreft er duidelijk progressie is geboekt tegenover vorige edities. De voorbije jaren waren dit vaak de nummers waarop we een … ‘puntendipje’ kenden, wat natuurlijk finaal cash werd betaald in de eindstand. Aan de hockeystand schudde onze Phileine Hoeyberghs (ook sterk op de kogel) een nette 26m31 uit haar schouders, goed voor 10 mooie punten, en bij de kogel leverde de 6m71 van Nore Van Loo een fraaie 9p-score op. Kortom van een ‘terugval’ in de tussenstanden was er dit jaar absoluut geen sprake, en we bleven netjes in een nek aan nek race positie met onze Vlaams-Brabantse collega’s uit de suikerstad. Het is gewoon hoopgevend om te zien dat meisjes als een Sarah Prenen (mooie 6m10 bij kogel), Imke Storms, Stien Teniers, Sari Jonckers en Caro De Roeck het aandurven om de kogelring in te stappen, en ook Alessia Milis (puike 17m99 bij hockey), Pheline Vleminckx, Finn De Coster en Louise Tiri geen angst meer hebben om uit te pakken op een werpnummer. Het puike trainingswerk van onze ex-topper Zacharias Aznag (speertraining in de Diestse kern), Bram (speer), Fons en Walter (kogel/discus) te Betekom en Michael in Wespelaar (speer/kogel) blijft duidelijk niet zonder positief gevolg.
Ook op de springnummers zat het snor dit jaar, met naast de reeds eerder genoemde 3m75 ver van Anneline Smets, ook nog de uitstekende 13-punten oogst van de beresterke Lotte Van Vlasselaer, aan diezelfde aanloopbaan (knap 1ste van de 43 miniemen deelnemers, met 4m54 ver), en onze hoogspringparel Bikha Peeters, die een 1m30 op het bord liet noteren. Geen van de 28 pupillenconcurrenten overschreed deze hoogte, wat niet wegnam dat bijvoorbeeld Jolente Alen erg tevreden was met een persoonlijk record van 1m15, na eerder op de dag al een 9”67 op de 60m. Minder vlekkeloos verliep het bij Charlotte Van Mierlo, die haar voet pijnlijk verzwikte aan diezelfde hoogspringstand. Niet alleen ‘grote zorgen’ dus voor dit enthousiaste snelle meisje (voor dit incident nog 9”26 op de 60m !!), maar ook voor de heren en dames jeugdtrainers, die meteen met een nieuwe puzzelronde … ‘estafetten samenstellen’ konden beginnen.

Onze hoogspringster Bikha was ook in haar nopjes op de 60mH, waar de 11”43 goed was voor de
2de positie, en dus 11 punten. Reken daarbij nog de 5,5 punten van Ranza Van Brusselen (onze beste miniem met 1m25 hoog), en u weet meteen waarom Paul van den Bergh een zeer tevreden man was, halverwege de competitie. Na 6 proeven stonden we met 67 punten netjes op positie 2, achter het beresterke team van RCTienen (68p), dat net als wij over een uitgebalanceerde ploeg beschikte. Met de wetenschap dat de eerste twee teams sowieso naar de finale zouden mogen half september, was de ‘mentale rust’ al snel in onze gelederen geslopen, en dat bevordert natuurlijk het prestatievermogen. Mede hierdoor zat Ranza trouwens in mooi gezelschap, want Julia Van Hoof en Nele De Cat lieten diezelfde 1m25 optekenen, net 5cm hoger dan Joske Nagels. Ook bij Flore Jonckers (persoonlijk record 4.08m ver), Elisabeth Pereira (3m70), Kaat Witters (3m37) en Mies De Roover (2m93) zorgde die innerlijke rust voor een hoger rendement.
Helemaal fraai was het dubbel individueel optreden van onze sterke Kayra De Keyser. Dit DAK-meisje liet een mooie PR-tijd van 47”09 optekenen op het loodzware 300m-nummer, waardoor de jeugdtrainers meteen weer 11 punten konden bijschrijven op hun fiche. Stiekem hoopte Paul op éénzelfde saldo bij het korte hordennummer, de 60mH, en ook hier werd hij op zijn wenken bediend door diezelfde Kayra, bij wie de elektronische klok stopte op 10”46, tevens haar 2de PR van de dag.
Ze voelde de hete adem van vriendin Lotte Van Vlasselaer in de nek, die zich ook verbeterde tot 10”47. Wat een superdag kende dit Beta-meisje, want naast deze hordentijd, en haar verspringdemonstratie was ze ook nog onze hofleverancier qua punten op de 80m. Haar 11”04 was de op één na beste verrichting van de dag, dus … nogmaals 11 punten. Alleen brachten die niet veel zoden aan de dijk, want meestal gingen de 13 punten naar een RCT-atlete, zodat er van een opklimmen naar positie één vooralsnog geen sprake was. Ook op de 150m was dat het geval, waar er geen kruit was opgewassen tegen het RCT-meisje Lisa Lubula. Hier tastte onze Hanne Meuris diep in haar reserves, wat een fraaie 21”78 opleverde, en de daaraan gekoppelde 10 punten. Hannelore Hecq zat met een prima 21”86 netjes in haar spoor, voor ondermeer Olivia Wittevrouw (22”08), Flore Jonckers (22”33), Noa Joos (22”47, een PR!) en Kaat Crabbé (22”90)
Niettegenstaande het veel te kille weer, en de te sterke zijwind, wisten de meeste van onze meisjes toch hun BVV-optreden af te ronden met een persoonlijke beste prestatie. Denken we maar aan een Bette Van Rompaey (14”20), Roos Ceusters (13”38) en Eline Moriau (12”05) op de 60mH en 11”65 op haar 80m. Ook Kaat Witters (12”29 op 80m) en Mies De Roover (12”31) werden blijkbaar geprikkeld door het speciale competitiekarakter van z’n BVV-gebeuren, net zoals onze pupillen Noor Latinis (met 9”99 een duik onder de 10”-grens), Evy Verbruggen (10”07), Lynn Cassiers (10”66), Finn De Coster (10”22) en Emma Györe, die een opvallende  9”72 achter haar naam kreeg. Laure De Praetere klokte af op 9”73, maar moest hiermee toch de duimen leggen voor de sterk spurtende Lotte Huenaerts (fraai PR 9”48) en onze alleskunner Anneline Smets, die met een 9”05 in de uitslag kwam. Deze 10 punten voegde ons meisje uit Gelrode toe aan de 13 stuks die ze op de 1000m verkreeg voor haar 3’27”30. Daar zette ze die koers volledig naar haar hand, en dat na alweer een beresterk optreden. Evy Verbruggen (3’57”93), Lynn Cassiers (4’36”30), Laure De Praetere (4’07”75) en Alessia Milis (4’13”95) waren ongetwijfeld ook onder de indruk van hun clubvriendin.

En daarmee was de kous nog niet af voor Anneline, want ook op de 4x60m werd op haar gerekend, vooral door de 3 andere meisjes Lotte Huenaerts, Bikha Peeters en Phileine Hoeyberghs.
We vielen in dat altijd spannende slotnummer echt wel op als club, niet alleen door het overwicht qua aantal kwartetten (6 pupillenteams + 6 miniementeams !!!) maar vooral door het reeds hoogstaande niveau van het stokwisselgebeuren, en dat over de kerngrenzen heen. Het net gemelde viertal is daar een mooi voorbeeld van, met 1 DAK + 1 Hera + 2 Beta-meisjes. Zoiets lukt maar pas als in eerste instantie ‘overal’ op dezelfde manier de techniek wordt aangeleerd. En tot slot werd op de enige gezamenlijk training met alle meisjes samen het finale team samengesteld. Altijd moeilijk, altijd lastig, soms met kleine teleurstellingen, maar dat is sport hé. En als we hier onze resultaten bekijken, winst bij de net vernoemde pupillen (wat een koers van dit 4tal !!!) en een 2de plek bij de miniemen, na de quasi onklopbare RCT-meisjes, wel dan weten we dat onze trainers na veel wikken en wegen voor de juiste combinaties hebben gekozen. Die miniemen meisjes waren trouwens Femke Verhoeven, Hanne Meuris, Lotte Van Vlasselaer en Olivia Wittevrouw, en zij lieten een uitstekende 35”78 optekenen.

Wat reeds na een half uur duidelijk was, kwam finaal ook als eindresultaat op papier … de 2 finaleplaatsen werden overhandigd aan onze goede vrienden van RCTienen (200,5 die al onze felicitaties krijgen!) en ROBA (195,5). De collega’s van DCLA klommen naar stek 3 met 162,5p, dus op meer dan 30 punten van ons. Pas op de 4de plaats komen we de 1ste Antwerpse ploeg tegen, zijnde Lyra (155p), dat Duffel AC (132p) en RAMechelen (121p) het nakijken gaf in die regionale concurrentiestrijd. Met ACKO (113p), VAC (98p), het plaatselijk Lierse AC (82,5p) en onze buren van AVZK (78p) sluiten we dit rijtje af.  

Morgen is het aan onze jongens om hier overheen te gaan, en dat zal niet zo eenvoudig zijn….

Alvast een ….. HEEL DIKKE PROFICIAT AAN GANS HET ROBA-MEISJESTEAM DAT HIER STUK VOOR STUK, ZONDER EEN UITZONDERING, ONZE KLEUREN ALWEERSCHITTEREND IN DE VERF ZETTE!

Ziehier de volledige ROBA-uitslag

rudy