Verslag BSJ Jogging en Waterloop

30/08/2019 - BSJ Jogging

06/09/2019 - Waterloop

7de BSJ jogging Ourodenberg en 26ste Waterloop Aarschot, beide uitgegroeid tot een begrip in het regionale wegcircuit!

Ourodenberg was aan de 7de editie van zijn BSJ jogging toe. ROBA-man Gerd Joos van de kern Diest en echtgenote Sofie Cumps tekenden er mee voor de organisatie, die, ten voordele van de lokale basisschool, in totaal 406 deelnemers trok en is uitgegroeid tot een begrip in het regionale wegcircuit.
Ook onze 26ste Waterloop, op vrijdagavond een weekje later, bezit dat statuut al een tijdje. En de bewezen succesformule BETA/ROBA/De Knoet leverde ook dit keer puik organisatorisch werk en een mooi deelnemersveld en palmares af.

Michiel NIJS - "koning van Ourodenberg"

Aan de finish van de 10km werd onze Michiel NIJS meteen gekroond tot "koning van Ourodenberg". De laatste ronde had hij zijn metgezel Kenneth Laureys afgeschud, om met 12 seconden voorsprong de zege te behalen. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot, want die senior uit Houtvenne bood behoorlijk wat weerstand aan Michiel. Zijn zoveelste overwinning al dit wegseizoen. Zonder volledigheid in deze te willen nastreven, maar we herinneren ons afgelopen maanden sprekende zeges van Michiel te Berg (halve marathon), Diest(5km),Gijmel (10km),Werchter (10km),Aarschot (12km) en in de klassieker van Gelrode (12km). De tweede van Ourodenberg, Kenneth Laureys (ACHL), heeft dit jaar overigens ook al behoorlijk wat podia beklommen, met recent nog zeges te Tielt-Winge, Herselt (Dry Eycken en Limbergjoggging), te Peulis en tal van dichte ereplaatsen. De alomtegenwoordige Schaffenaar Chris WOUTERS tikte te Ourodenberg als 4de aan, net na Geert Schroven  (3de) van Looise. Chris werd recent nog 2de op het BK 10km op de weg (M45) te Lokeren en won met brio de 15km van Haacht. Andere namen die de aandacht trokken bij de eerste tien van de 10km waren o.m. de Aarschottenaars Gunther Bernar (5de), Jo Appelen (Knoet - 6de) en de ROBA's Mattias PAGLIALUNGA (7de) en Jef VERLINDEN (9de). Deze laatste bereidt, na een voortreffelijk veldloop- en wegseizoen, ijverig het BK marathon te Eindhoven voor.

Bij de dames over 10km onderstreepte de Oost-Vlaamse Charlotte Van Hese (AVLO) te Ourodenberg eens te meer haar liefde voor onze regio met een klinkende zege, voor de Belgisch kampioene berglopen (W50) en 2000m steeple (W50), Karen Peeters (BONH). Ook zij bezit de nodige podiumvastheid met recent nog een 2de plaats op het BK 10km op de weg (W50) en zeges te Booischot, Holsbeek, Linden en Binkom. Mooi volk daar te Ourodenberg op de 10km. Marijke Willekens (DCLA), de Belgisch cross- en veldloopkampioene en ook op 5000m van de W50-categorie, vervolledigde er het podium.

Veelzijdige 5km-winnaar

Net nadat Noa JOOS de 800m-jeugdreeks naar haar hand had gezet, diende er zich nogal wat kwaliteit aan in de 5km-race. ROBA-junior Stef CORTHOUTS uit Kaggevinne domineerde de wedstrijd. Hoe veelzijdig is die man? Nadat hij dit jaar 3de werd op het BK duatlon (jeugd A) en te Aarschot aan De Knoet de 3 km op zijn naam schreef, schakelde hij even over op de triatlon, met een klinkende zege in de Plastriatlon van Aarschot. Even later schudde hij vlug een PR van 9'04"92 over 3000m op de piste uit zijn mouw en een besttijd van 5'32"70 over 2000m. In Ourodenberg ging hij over 5km Milan Leys (Langdorp) vooraf, net als de immer presente Chris WOUTERS (3de) en Niels Adang (Waasmont) als 4de.

De winnares van de 10km bij de dames, de Lokerse Charlotte Van Hese (AVLO) schreef ook de 5km op haar naam. Wat de liefde voor een regio al niet vermag! Tweede werd de dame uit Geel, Kathleen Boeckx (Looise). Op de 3de plaats, dat andere Aarschotse triatlontalent, Hanne Peeters. Zij werd in 2018 Belgisch kampioene triatlon (jeugd A) en won dit jaar overtuigend de Plastriatlon van Aarschot bij de dames. Jeannine VAN DER HOEVEN, Belgisch titelvoerster op de 1500m (W50 ), greep op de 5km van Ourodenberg net naast het podium, voor de Aarschotse Noa Corbeels (5de) en Merel GEERTS als 6de. Een stemmige podiumhuldiging volgde daar in de Aarschotse deelgemeente. De lokale  band Coventry Reunion droeg zijn muzikale steentje bij tot die warme sfeer. Wij bemerkten, nadat hij de 5km had gelopen, een ook muzikaal gedreven Chris CUMPS vol overgave aan de bas...

De Waterloop: een klassieker!

De Waterloop, waarbij van aan het terrein van SC Aarschot, aan de Laakweg, langs de oevers van Laak en Demer, richting Betekomse Demerbrug en terug naar Aarschot wordt gelopen, was dit jaar al aan zijn 26ste editie toe. Voomalig BETA-voorzitter, Willy Verhaegen, leverde gedurende al die jaren het nodige organisatorische pionierswerk. Hij is de "founding father" van dit succesverhaal. En was ook dit jaar nog ijverig actief bij de organisatie, samen met huidig BETA-voorzitter Jos Janssens en zijn team, in nauwe samenwerking met De Knoet (een formule die haar degelijkheid al heeft bewezen). De Waterloop maakt overigens deel uit van het Criterium van Groot-Aarschot (11de manche).

Gezamenlijke start van die 26ste Waterloop, met tenminste 447 deelnemers (168 voor de 4,1km, 186 voor de 9,5km en 93 voor de 14,7km). En meteen al in de 4,1km-wedstrijd een klinkende naam als winnaar, die van Bart VAN DEN BOSCH, elk jaar goed voor een 30-tal overwinningen en tal van ereplaatsen. Dit jaar had hij al het zegegebaar mogen maken o.m. te Blauberg (5km), Rillaar (4km), Lubbeek (7km), Hagen (5km), Gelrode (6km), Booischot (7km) en Tielt-Winge (8km). En onze lijst is verre van compleet en inmiddels beslist nog aangegroeid. In de Waterloop ging Bart o.m. Jelle Van Leuffelen (Oevel), triatleet Michiel Cops (Aarschot), Luc Van de Sande (BONH) en onze jeugdige ROBA's Kasper BOTTU (5de) en Lode WUYTS (6de) vooraf.
Ook ROBA-lady Wendy VERMAELEN uit Holsbeek weet wat winnen is. Net als bij de 4,1km van de Waterloop, stond zij dit jaar o.m. al op het hoogste schavotje te Testelt (10km) en Linden (4km). De sympathieke Julie VERLINDEN bezorgde haar ROBA-fans een aangename verrassing met een mooie 2de plaats. Zij ging de piepjonge minieme Hanne VAN DER HOEVEN (3de) uit Schriek vooraf. Zij is een klasrijke telg van de roemrijke Van Der Hoeven-dynastie, haast onoverwinnelijk in het regionale veldloopcircuit van de tachtiger en negentiger jaren. De Betekomse Laura HOLLEVOET tikte als 4de aan, daar aan de Laakkant bij valavond.

Nadat Kenneth Laureys (Houtvenne, ACHL) een weekje eerder het langst weerstand had geboden aan onze Michiel NIJS te Ourodenberg (10km), vervolledigde hij zijn zegereeks in de 9,5km-race van de Waterloop. Hij ging de ROBA-boys Sander DAS (Nieuwrode), Michael VERMEYLEN (3de) en de talentrijke Liam DREESEN (4de) vooraf. Bij de eerste tien ook nog andere verdienstelijke ROBA's bemerkt zoals Dany VAN BAEL (6de), Bram ROSSEELS (7de) en Ruben CARCHON (8ste).
Bij de dames op de 9,5km zorgden onze ROBA-ladies voor een gesmaakte demonstratie van stijlrijk lopen en vrouwelijke charme. Lise VAN CASTEREN toonde zich de beste. Geen verrassing, na haar selectie voor de finale van het BK 5000m AC en haar tijd van 19'25" daar te Brussel. Zij won in de Waterloop van die andere seizoensrevelatie en recente ROBA-aanwinst, Ruth VAN CAMPEN uit Itegem. Wij herinneren ons van de stijlrijke zus van Anke o.m. overwinningen in de Bergomloop (10km), Schriek (10km), Peutie (8km), Heist o/d Berg (10km) en Morkhoven (10km). En ook dat lijstje wordt beslist nog aangevuld. An Dermaux (AVZK) pakte de 3de plaats in de 9,5km van de Waterloop. De na blessureleed verder aan haar wederopstanding bouwende Veerle VAN DAMME (zij was zo mooi aan haar seizoen begonnen), finishte knap 4de, gevolgd door de Betekomse Fleur VERMEIRE als 5de en onze tweevoudige Belgisch veldloopkampioene (W60), Rita DE VRIES als 7de.

Brecht CUYPERS triomfeert op de langste afstand

Na een geslaagd veldloopseizoen en zijn zeges op de weg te Testelt (8km) en Tielt-Winge (12km), toonde Brecht CUYPERS ook in de 14,7km van de Waterloop zijn talent door met 40 seconden voorsprong te winnen op zijn haast uit geen uitslag te bannen clubgenoot Chris WOUTERS en Jo Appelen van het Knoet-team. Nieuwrodenaar Jelle De Pelsmaeker tikte als 4de aan, net voor de ROBA-boys Greg VAN DER SANDE (5de), Mattias PAGLIALUNGA (6de) en Jef VERLINDEN als 7de.
Het aantal in haar loopbaan behaalde zeges van Karen Peeters (BONH) opsommen is haast onbegonnen werk. Ook de 14,7km van de Waterloop schreef zij op haar naam. Zij ging ROBA-master An BASTIAANS (W35) vooraf. Onthouden, ook die naam! De Aarschotse triatlete Kristien Salu vervolledigde het podium.

Mooie sportieve momenten beleefd daar op de 26ste editie van de Waterloop. Daarna nog een terrasje gedaan. De Trappisten vloeiden er vrolijk ...

De uitslagen van de 7de BSJ jogging van Ourodenberg en van de 26ste Waterloop.

RW