Persbericht CrossCup Rotselaar 2019

AA Drink CrossCup 2019

AA Drink CROSSCUP ROTSELAAR

ZONDAG 10 FEBRUARI 2019

Kampioenschap van Vlaanderen Veldlopen Alle Categorieën
Belgisch/Vlaams Kampioenschap Veldlopen Atleten met een Handicap (AMH)

Voor de zesde maal zullen we in de regio Oost-Brabant de CrossCup veldlopen mogen verwelkomen. De CrossCup is het belangrijkste nationale veldloopcriterium, en inmiddels reeds aan zijn 37ste editie toe. Op zondag 10 februari wordt te Rotselaar de vijfde van zes manches gelopen. Deze manche geldt tevens als het Kampioenschap van Vlaanderen Veldlopen Alle Categorieën. Plaats van gebeuren: het domein Ter Heide / De Meander, aan De Plas van Rotselaar.
Voor de organisatie tekent de vzw CrossCup, in samenwerking met Golazo Sports en de regionale atletiekvereniging ROBA (Regio Oost Brabant Atletiek), onder de vleugels van de Vlaamse Atletiekliga (VAL). Hierbij mag op de steun worden gerekend van Sport Vlaanderen, de gemeente Rotselaar, en van tal van sponsors. De voorbije edities stonden garant voor spannende CrossCup wedstrijden met in totaal zo’n 1250 deelnemers en een ruime publieke belangstelling.

“De uitgetekende omloop aan De Plas te Rotselaar biedt de nodige variatie. Hij omvat zowel lange rechte goed beloopbare paden als doorgaans spektakel biedende zandstroken, het nodige bochtenwerk en her en der een wat drassiger gedeelte. De CrossCup-wedstrijden en het Kampioenschap van Vlaanderen veldlopen staan garant voor een spannende atletiekhoogdag in Vlaams-Brabant”, aldus ROBA-voorzitter Dirk Smolders.

De spits wordt afgebeten door een recreatieve G-veldloop over een afstand van 700m voor personen met een beperking, waarna voor de vierde keer in de atletiekgeschiedenis een Belgisch en een Vlaams  Kampioenschap Veldlopen voor atleten met een handicap (AMH) wordt georganiseerd.  Atletiekclub ROBA was binnen de atletiekwereld een vroege promotor om mensen met een beperking aan het sporten te krijgen en te integreren. Met dit BK en VK AMH wordt een verdere stap gezet door deze atleten binnen hun mogelijkheden te laten deelnemen aan organisaties die in de kijker lopen zoals de CrossCup. Zo werd Petra Kerkhofs van ROBA reeds driemaal na elkaar in 2016,  2017 en 2018 Belgisch en Vlaams kampioen.

In de voormiddag zetten de jongste atleetjes als “sterren van morgen” (Running Stars  presented by Sportoase & Runners'Lab) hun beste beentje voor in het veld, in de wedstrijden voor de meisjes en jongens kangoeroes, benjamins, pupillen en miniemen (geboren tussen 2006 en 2012).

De Kampioenschap van Vlaanderen-wedstrijden voor cadetten en scholieren volgen net na het middaguur,  waar we uitkijken naar de prestaties van ROBA atleet Kevin Shumbusho bij de scholieren, gevolgd door de korte cross voor de senioren heren om 13.10u, waarin onze ROBA atleten Kevin en Wesley De Kerpel dit seizoen al mooie prestaties lieten zien.

Het hoofdprogramma vat om 13.30u aan met de wedstrijd van de senioren dames, gevolgd door de veldloop voor senioren heren (13.55u). In beide wedstrijden treden de nationale gevestigde waarden van het CrossCup criterium aan. Bij de senioren dames wordt de CrossCup-rangschikking momenteel aangevoerd door Sofie Van Accom (ACHL), voor Imana Truyers (CABW) en Hanna Vandenbussche (AVR). Maar hou ook onze ROBA-atlete Nina Lauwaert in de gaten, die de manche van Roeselare op 25 november op haar naam schreef. Bij de heren senioren verdedigt Isaac Kimeli (OEH) zijn leiderstrui op Robin Hendrix (OEH), Lander Tijtgat (EA) en Dame Tasama (VAC). De wedstrijd in Rotselaar krijgt ook een belangrijk internationaal cachet met een ruime delegatie van Britse atleten.

Historiek: Bij de senioren mannen ging de overwinning in 2014 naar Jeroen D’hoedt (OEH), Dame Tasama (VAC) in 2015, opnieuw Jeroen D’hoedt (CABW) in 2016, Isaac Kimeli (OEH) net voor de zich naar de eindmeet gooiende Soufiane Bouchikhi in 2017 en tenslotte in 2018 Soufiane Bouchikhi (RFCL); bij de senioren dames naar Almensh Belete (VAC) in 2014, Louise Carton (ACME) in 2015 en 2017, met een intermezzo door Kate Avery (GBR) in 2016, en ten slotte Sofie Van Accom (ACHL) in 2018.

Om 14.30u is het de beurt aan de junioren dames en de junioren heren, waarna vanaf 15.20u de masters aan de slag kunnen rond De Plas, met spetterende wedstrijden die evenzeer CrossCup-zeges als Vlaamse veldlooptitels kunnen opleveren. De ROBA atleten schitteren vaak in deze categorieën, en kunnen hoog eindigen in het CrossCup regelmatigheidscriterium, waaronder Rita De Vries (W60), Patrick Van Daele (M50), Redgy Tytgat en Hubert Grandjean (M60), en Luc Van Daele (M65). We kijken ook uit naar de prestaties van onze jongere masters Kristof Speltinckx en Jeroen Rijnders (M35).

INFO:    
www.crosscup.be / www.roba-atletiek.be

Foto’s editie 2018:
www.sport.be/crosscup/2017/nl/fotospecial/?fotospecial_id=14714&foto_order=1&language_id=1

CONTACT:
Dirk Smolders: dirk.roba@gmail.com / 0473 29 24 66