Verslag wedstrijden 17-18 februari

17/02/24 - Mechelen - Werpersmeeting
18/02/24 - Lokeren - Carcasonne - Veldloop
18/02/24 - Hoboken - Indoor

Niet voor het eerst pakten onze RAM-collega’s in Mechelen uit met een zo genaamde ‘winter-werpersmeeting’, op de piste aan de Nekker, en onze BETA-junior Xim Wouters liet die kans van tussentijdse conditietest niet liggen. Alle werpnummers stonden op het programma maar Xim hanteerde er alleen de speer, en met succes, want bij zijn 1° poging verbeterde hij zijn bestworp van 41m23 naar 41m75, en dat klinkt bij zijn trainer Bram waarschijnlijk als muziek in de oren, temeer daar de trainingsworpen ook aangeven dat hij nog een eind verder kan.  

1 dag later gingen in Hoboken eveneens de deuren open van de indoorhal, en ook daar pakten enkele ROBA’s uit met een persoonlijk succes. Zo hanteerde onze cadet Lukas Dirckx het 4kg wegende kogelgevaarte succesvol, want kwam uit op een afstand van 7m43, wat 11cm beter is dan zijn vorige bestworp, en ook zijn broer Desmo Dirickx, eveneens nog cadet, liet aan de hoogspring-stand een erg fraaie PR-sprong van 1m70 optekenen, wat een surplus is van 2 cm. Ellen Borremans tot slot, sprong bij de miniemen meisjes 3m46 ver, en kwam op de 60m uit op een 9”84-chrono.  

Ondertussen loopt het Vlaams crossgebeuren op zijn laatste benen, met volgende week nog de veldloop in Kortenberg, en dan mogen de winterspikes alweer enkele maanden opgeborgen worden.
Dit WE waren de crossers nog welkom in Lokeren, en met 1022 inschrijvingen deed Oost-Vlaanderen zijn status van ‘top-provincie atletiek’ alweer alle eer aan. Toch bleek ook daar geen enkel cadetten meisje opgewassen tegen de almacht van Joke Tytgat, die er 8 authentieke Oost-Vlaamse rivalen het nakijken gaf, en ook de nummer 10, een atlete van Zwijndrecht, zal over welgeteld 10 maanden tot die provincie horen, als Zwijndrecht samen met Beveren en Kruibeke opgaat in de nieuwe gemeente ‘Beveren Waas’, en waarbij de atleten van Zwijndrecht vanaf 2025 dus niet langer zullen deelnemen aan het Antwerps kampioenschap.

w1
Joke en ...
w2
papa Redgy !

Dat zijn totaal geen kopzorgen voor Emiel Aelterman, onze Berlare-cadet, die hier bij de jongens als 26° over de eindmeet liep, en daarmee 2 plaatsen beter was dan Lena Vermeire die 28° werd, maar dan bij de meisjes natuurlijk. Ook Iris Wulteputte bleef er present, en zij verscheen als 37° in de einduitslag bij de 2° jaars pupillen. Voor scholier Xantippe Servotte was er de 11° plaats weggelegd, op dit mooie gevarieerde, doch pittige parcours, met bos, zand, slijk en hellingen. Grote tegenvaller was de niet functionerende klankinstallatie, tot ergernis van de toeschouwers, en vooral de goed voorbereide speaker. Ook de opmaak van de uitslag verliep niet geheel vlekkeloos, want bijvoorbeeld Redgy Tytgat liep wel degelijk zijn cross uit, maar kreeg finaal het drieletterwoord DNS achter zijn naam …   

Tot slot steken we de zuidelijke landsgrens nog even over, en meteen ook een heel eind, want Lars Peeters, onze zilveren medaillewinnaar in Diest bij de scholieren, had net als zijn Oostendse trainingsvriend Willem Renders een uitnodiging op zak voor de halve finale van het Frans crosskampioenschap, dat gelopen werd in het schitterende Zuid-Franse Carcassonne. Of de heren veel tijd hebben gehad voor een blitzbezoekje aan de fameuze vestingstad is niet tot op onze redactie geraakt, maar dat beide jongens zich niet sportief hebben laten wegzetten, is ons wel medegedeeld. Lars stond met 121 andere scholieren aan de start voor een cross van 5637m, dus een eind verder dan ze hier in België voorgeschoteld krijgen, maar noch voor onze ROBA-man, noch voor de Willem was dit een nadeel, wel integendeel. Zowel in Hulshout als vorige week in Diest maakte die Oostendse topper fameus indruk op de kenners langsheen het parcours, en tweemaal won hij met overwicht. En ook Lars is een man van de ‘afstand’, die niet zeurt omwille van enkele meters meer.
Onze 2 Vlamingen liepen er onder de vleugels en de clubkleuren van Limoux AC, en die vereniging wist al snel welk fameus vlees ze extra in de kuip kregen. In tegenstelling tot hetgeen we hier de voorbije weken te verwerken kregen was het ginds een door en door droog circuit, waar 9mm-pinnen perfect dienst deden, en zelfs dat is iets wat Lars niet afslaat. Ook daar in het zuiden van Frankrijk was er niemand in staat om ook maar iets te doen tegen de kracht en macht van onze jongeman uit Oostende, niettegenstaande de man op positie twee een aantal nationale jeugdrecords in bezit had. Met een werkelijk schitterende 3° plaats kwam onze eigen Lars er haast even briljant voor de dag, want pas 24” na hem liep de 2° Franse loper op de 4° stek binnen.       
En daarmee is de kous nog niet af wat betreft dit ‘Frans avontuur’, want met deze uitstekende uitslag mogen ze meteen ook deelnemen aan de finalewedstrijd, op 10 maart, welke wordt afgewerkt in de gemeente Le Garric, fraai gelegen in het arrondissement Albi.

Onnodig te melden dat dit voor deze jonge gasten een ervaring is om nooit te vergeten, en datzelfde geldt trouwens ook voor hun trainer Ruud, alsook de beide papa’s, die mee waren afgereisd.
Onderstaande foto’s spreken dan ook voor zich…

w3
Trainer Ruud, te midden van zijn 2 atleten, alsook de 2 fiere vaders …
w4
Een abrupte ‘Vlaamse’ versterking van dat ‘Franse’ team …

 Rudy.