Verslag Stratenloop Aarschot

06/06/2022 - 35ste Aarschotse Stratenloop

Succesverhaal met klinkende namen op het podium!

Na twee jaar onderbreking, was het centrum van Aarschot op Pinkstermaandag opnieuw het strijdtoneel van de Aarschotse Stratenloop. Ook nu tekende ROBA mee voor de meer dan geslaagde organisatie aan de Knoet. Want wat gebeurt er als de Knoet en ROBA, kern BETA, met het ervaringrijke organisatieteam onder de bezielende leiding van Jos Janssens, de handen in elkaar slaan en de 35ste editie van de Stratenloop van Aarschot op de planning zetten? Dat wordt dan een succesverhaal, met ook deze Pinkstermaandag een ruim deelnemersveld, een warme ambiance rond de omloop en op de terrassen, samen met klinkende prestaties van enthousiaste lopers die, over ronden van 3km, van Schaluin tot Stadspark, het beste van zichzelf geven. En onze ROBA's, zij waren op de afspraak daar aan de Knoet, tijdens en ook na de wedstrijden en podiumceremonies...
Bij de kleuterloop (tot 5j) over 200m steeg het enthousiasme al ten top, zowel op als naast het parcours. De 600m-kinderloop (tot 10j) bracht al meteen een ROBA als winnaar: Aarschottenaar Flor VERCAMMEN (pupil). Benjamin Viktor JANSSENS uit Langdorp meldde zich als 9de aan de finishlijn, net voor kangoeroe Louis CYPERS uit Begijnendijk. Ook de 12de aan de meet, Lou GRANDJEAN, mocht fier zijn op zijn prestatie, net als de andere deelnemers met de vermelding ROBA achter hun naam in de wedstrijduitslag: 15de Doppe VOS (benjamin), 18de Cruz MERTENS (benjamin) en 21ste kangoeroe Quinten DE PELSMAEKER (op 26). Een knap voorsmaakje al van de succesverhalen die nog andere ROBA's zouden schrijven daar aan de Knoet. Eveneens een naam die klinkt als een klok als winnares bij de meisjes kangoeroes over 200m: de Betekomse Cleo GRANDJEAN. Lily VAN LOOY uit Begijnendijk werd 18de. Bij de meisjes, over de 600m-afstand, finishte benjamin Cleo MASSALA uit Tielt-Winge mooi als 2de, de Wezemaalse Emma VOS (pupil) als 4de, net voor kangoeroe Nora VERCAMMEN (V5) en op de hielen gezeten door Paulien DE PELSMAEKER (benjamin) als 7de. Kangoeroe Nell VANDEBEEK uit Aarschot deed haar naam alle eer aan met een knappe 11de plaats, terwijl Amelia CEUSTERS, eveneens als kangoeroe, 18de werd. Nog even de 200m-uitslag voor kangoeroes jongens van nabij bekijken. De aubergine kleuren werden er eveneens fraai verdedigd, met een 12de plaats voor Maurits CEUSTERS uit Messelbroek.  
Het was genieten geblazen voor ROBA-fans in de 1000m jeugdloop (tot 13j). Joke TYTGAT gaf er ook de jongens van langs. Schitterende zege, Joke!

Ladies Run

De klok was inmiddels naar 14u30 geklommen en de Ladies Run over 3km werd van start geschoten. Na een hoogstaande race mochten illustere namen het podium beklimmen. Kaat Van Eynde (AC Hulshout) won met 24 seconden voorsprong op Murielle De Winter (Berglopers) en onze eigen beloftevolle miniem Kato VANSTECHELMAN. Junior Janne VAN OUYTSEL veroverde de 4de plaats in de uitslag, net voor miniem Joke TYTGAT als 5de, nadat zij al de 1000m jeugdloop op haar naam had geschreven. Scholier Hanne VAN DER HOEVEN werd 9de, net voor master (+45) Katie DECLERCK als 10de. Miniem Nina JANSSENS ging als 15de, met 2 luttele secondjes, cadet Mette SCHEPERS (16de) vooraf. Onze cadetten Michelle DEWULF (18de) en Nina DE ROECK (19de) waren niet ver uit de buurt, net als Hannelore VAN HEUSDEN (20ste). Ook Marjolein LINDEMANS was vanuit het Oost-Vlaamse Berlare naar Aarschot afgezakt. Een dame met een palmares om U tegen te zeggen. Herinnert u zich nog hoe zij in 2011 te Rijsel brons veroverde op het WK meerkamp voor scholieren en een jaartje later in het Italiaanse Rieti eveneens brons won op het EK zevenkamp voor junioren?
In de Ladies Run te Aarschot tikte ROBA-cadet Roos VAN DEN BROECK als 24ste aan en Mirthe RYMENANTS (cadet) als 31ste. Lune SCHEPERS (miniem) verdedigde als 35ste eveneens verdienstelijk onze aubergine kleuren, net als Charlotte LINDEMANS (senior) als 37ste en pupil Marie MICHIELS als 39ste.

3km  - loop : een spetterend spektakel!

De klok wees 15u aan en ook de heren stonden klaar voor hun 3km. Weer Hulshoutse clubkleuren op het hoogste schavotje van het podium, met Siebe Philips als winnaar. Hij ging gevestigde afstandslopers als Niels Van Dijck en Rick Verherstraeten, in het rode shirt van De Dorpspomp, vooraf. Joeri PERDIEUS toonde zich als 7de onze beste ROBA over die afstand. Hij finishte net voor Steven De Proost van Sportiva Gelrode. De palmaresrijke Joris VAN DE VELDE (in 2021 Belgisch kampioen 3000m steeple AC) liep te Aarschot vlotjes naar de 10de plaats, net voor master (M45) Wim DE PAUWWouter DEMEY (M40) liep knap als 13de binnen. Onze senior uit Messelbroek, Nico CEUSTERS,  pakte een fraaie 15de plaats, terwijl Begijnendijkenaar Kim BEYNAERTS (M45), ook nu weer trouw op post, 19de werd. Peter VAN DE KERCKHOVE, evenzeer met een roemrijk atletiekverleden, eindigde aan de Knoet als 27ste, voor cadet Jakob DE ROECK als 29ste en master (M50) Johan PERDIEUS als 30ste. Pupil Lucas DEMEY verdedigde zich als 33ste eveneens flink, net als Dirk VAN KERKHOVEN (M55) als 35ste. Dirk was in 2020 nog Belgisch kampioen 10km op de weg bij de 55-ers. ROBA-miniem Lander DEMEY tikte na 3km te Aarschot als 36ste aan en cadet Ward DE NIJS als 44ste. Pupil Felix GRANDJEAN liep naar een fraaie 57ste plaats. Zestiger Stefan VAN LIER werd 65ste en "den Tesse", Benoit Theyskens, werd verdienstelijk als 78ste aan de meet verwelkomd.

6km : klinkende namen op het podium!

Kevin Schauwaers uit Herselt, in het rode shirt van De Dorpspomp, zagen we dit jaar o.m. in de Appelbloesemjogging aan het werk. Hij liep er samen over de meet met Kenneth Laureys en ROBA- man Greg VAN DER SANDE. Ook in Hallaar won hij dit jaar de 10km-loop. Kevin toonde zich te Aarschot oppermachtig en ging er op de 6km Thomas Derboven (AC Hulshout) met net 1 minuut vooraf. Thomas is een topatleet en wist afgelopen veldloopseizoen o.m. de seniorencross van Geel op zijn naam te schrijven. Onze eigen Bart VANDEN BOSCH finishte op Pinkstermaandag in de Aarschotse Stratenloop (6km) op een knappe 3de plaats. Hij ging de bijzonder actieve Chris WOUTERS (4de)  vooraf. Chris had datzelfde weekend al de Sinksen Run van Averbode (10km) gewonnen en was de dag voordien 2de geworden te Herselt. ROBA-scholier Tuur AERTS uit datzelfde Herselt, zette te Aarschot als 7de een knappe wedstrijd neer. Hij ging de 8ste master, Jeroen RIJNDERS, 5 seconden vooraf. Mooie prestatie ook van de 9de in de uitslag, Benny DE ROOVER, die senior en Ramselnaar Giel VAN DER SANDE (10de) achter zich liet. Fraai werk werd ook door Raf VERHAEGEN (M45) afgeleverd als 15de aan de finishlijn. Robin NELISSEN (M35) werd 16de en Wouter VERBIST (M45) fraai 18de. Begijnendijkenaar Nico MILIS (M45) kreeg de 24ste stek toegewezen. En daar hadden we de winnares bij de dames op de 6km al: Lise VAN CASTEREN. Als 25ste algemeen, ging zij exact 9 secondjes de 2de, Merel GEERTS, vooraf. Knap zo en welverdiende gelukwensen, Lise en Merel! Sarah Minart uit Tremelo vervolledigde het damespodium en ROBA-junior Dina CALDERS werd 4de. Scholier Toon DEMARSIN werd bij de heren als 30ste genoteerd en de niet minder verdienstelijke Mario DISCART als 31ste. Nico TORFS (M40) van de ROBA-recreanten haalde als 33ste de uitslagenlijsten bij de heren, net als onze M40-master, Tim CYPERS, als 67ste en cadet Pepijn DEFAUW als 78ste. De voormalige Belgische veldloopkampioene bij de zestigers (in 2019), Rita DE VRIES, tikte aan de  Knoet als 6de dame aan. Zij bleef Paul VERMEYLEN (M55) en 86ste bij de heren 3 secondjes voor. ROBA-recreante Fleur VERMEIRE werd 7de dame en miniem Kasper RIJNDERS 89ste bij de jongens. Als 12de dame noteerden we Kato HENNELO, enkele secondjes voor Bart DE MOLDER als 96ste bij de heren en Ronny RYMENANTS als 97ste. Tom GRANDJEAN (M35) kreeg de 101ste plaats bij de heren toegewezen. Wendy VERMAELEN werd 13de bij de dames en Nicole BERGEN 19de. Onze toegewijde huisfotograaf Sven JANSSENS haalde de 114de plaats binnen in die flink bezette 6km-loop. Nancy PELGRIMS van onze ROBA-recreanten mochten we als 22ste dame begroeten aan de eindmeet, terwijl miniem Ine DEMARSIN als 25ste werd genoteerd. G-atleet Mario LAUWERS werd verdienstelijk 142ste op die 6km bij de heren. Puike prestaties alleszins van onze ROBA's daar aan de Knoet.

12 km : Kenneth Laureys en Joke Odeyn winnen !

De 12km kwam er aan en opnieuw aardig wat aubergine shirts "in the running". Op de klassieke 4 rondjes van 3km voerde ACHL-atleet Kenneth Laureys al vrij vroeg de forcing. Hij liep tegen een gemiddelde van 3'20" per km en had aan de finishlijn een voorsprong opgebouwd van circa 1 minuut op de 2de, onze Timothy CONVENTS. Stefan Valcks van AVZK mocht het 3de schavotje van het podium beklimmen. ROBA-senior Jonathan EECKHOUT uit Aarschot verraste aangenaam met een 5de plaats, terwijl Chris WOUTERS, na zijn 4de plaats op de 6km, ook maar weer eens 7de werd op de 12 km. Een fenomeen toch, onze Belgische kampioen 2022 op 10.000m te Malmedy bij de 50-plussers. Wie ook op een meer dan degelijke conditie drijft momenteel is Mattias PAGLIALUNGA. Na zijn joggingzeges te Hever en te Werchter, werd hij in de schaduw van het Aarschotse St. Jozefscollege knap 9de, tegen een gemiddelde van 3'37" per km. Danny VAN BAEL kaapte er de 15de plaats weg, net voor zijn clubmakker, als 16de, Bart DE NIJS (M55). En het Schaluin kleurde ook nog verder mooi aubergine, met o.m. Peter DE VOCHT (M60) als 23ste. Peter behaalde in zijn rijke loopbaan 183 officiële zeges en liep 16 seizoenen op een rij onder de 30 minuten op 10.000m, met op zijn vijftigste zelfs een wereldrecord 10.000m van 29'55"16. Hij betwistte tal van exotische marathons, o.m. in Vietnam, India, Singapore, Ivoorkust en Taiwan, met als beste marathontijd die van Londen in 1991: 2u14'54". Wie biedt er meer?
Joke Odeyn uit Heverlee toonde zich te Aarschot de beste dame in de 12km-run. Zij ging Ineke Deriemaeker uit Scherpenheuvel en onze ROBA-atlete Evy HENS uit Halen vooraf. Bij de heren mag Holsbekenaar Rudy VANDEN BOSCH (M55) op een mooie 28ste plaats terugblikken. Hij bleef onze Aarschotse ultralooptopper, Patrick VANDEBEEK (29ste) net 1 plaatsje voor. Ook Langdorpenaar Gerd JOOS (M40) gaf zich ten volle te Aarschot, met een 42ste plaats bij de heren in de uitslag. Marc VAES (M60) werd 48ste en Bart DE WIL (M40) 49ste, Tom DELOBEL (M35) 51ste. Johan VERMAELEN kaapte bij de mannen de 54ste plaats weg. Tremelonaar Erwin VERMEYLEN (M55) versierde een 59ste stek daar aan de Knoet, terwijl ROBA-recreant Jo DAS 61ste werd. Kristel VAN LOOY finishte knap als 5de dame, terwijl Benny VAN VLASSELAER 62ste werd, net voor Jeff DE VRIES (M35) als 63ste. Greet TIERENS toonde zich over 12km als de 6de snelste dame, terwijl Jo DISCART (M55) als 64ste man in de uitslag werd genoteerd en junior Miro HERMANS de 68ste plaats kreeg toegewezen. Greet GELIN (+55 ) van ons recreantenteam meldde zich als 14de dame aan de finishlijn.  
Ook onze wedstrijdcommentator met dienst, Paul WInnepenninckx, mag op een puike prestatie terugblikken, net als de toegewijde sekretariaatsmedewerkers en de seingevers langs de omloop.
We beleefden een mooie brok sport afgelopen Pinkstermaandag aan de Knoet. En "den Tesse" zag, samen met ROBA-voorzitter Dirk Smolders, dat het goed was. Op naar een volgende editie dus.
De volledige wedstrijduitslagen vindt u op de website van onze club www.roba.atletiek.be.

Raymond