Verslag Marathon Nico en Karel

25/10/2020 - De Tumkens - marathon

De Tumkens-marathon of ... onze ROBA's in tijden van corona ...

De eerste officiële marathon in de Polders, uitgetekend langs tot de verbeelding sprekende oorden als De Klinge, Meerdonk, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Nieuwkerken-Waas en Sint-Niklaas, stond voor 25 oktober jl. geprogrammeerd. Het zal u maar overkomen dat u zich daar gedurende weken gericht heeft op voorbereid om dan 5 dagen voor D-day te vernemen dat die marathon, door de verstrengde coronamaatregelen, niet kan doorgaan. Sommige voor die wedstrijd ingeschreven ROBA-atleten maakten het mee. Dan kan men natuurlijk ontgoocheld bij de pakken blijven zitten ofwel naar alternatieven op zoek gaan...
Nico DE ROECK (M40) en ultraloper Karel DE SMIT (M35) kozen voor dat laatste en een Facebook-bericht naar de vrienden deed de rest. "We gaan onze marathon op de piste van Betekom lopen, aan De Tumkens en zien wat we momenteel waard zijn op die afstand" (Nico had eerder te Eindhoven al een officiële marathontijd neergezet van 3u18'42"). Het werd geen officiële wedstrijd, uiteraard, maar een stevige oefening van tenminste 105 pisterondjes van 400m. En of Nico en Karel tevreden op hun marathonvoormiddag mogen terugblikken!

ROBA 's in tijden van corona

Ruim 105 rondjes rond de piste rennen valt qua volgehouden inspanning natuurlijk maar moeilijk te vergelijken met die evenzeer krachtenslopende boodschap die in 490 voor Christus door de Griekse soldaat Pheidippides al lopend werd overgebracht van het slagveld in Marathon naar de hoofdstad Athene, om de overwinning te melden van de Atheners op de numeriek sterkere Perzen. Na zijn "Gegroet, we hebben gewonnen", zou de boodschapper dood zijn neergevallen. Zo wil de legende het tenminste.
Een marathon tot een goed einde brengen is alleszins geen sinecure (elke finisher is een winnaar!) en dan nog op een atletiekbaan in rondjes van 400m. Nico en Karel, overigens fier in onze mooie aubergine kleuren getooid, werden in hun 42km195m lange run stevig gesteund door telkens afwisselende groepjes keurig haaswerk afleverende vrienden en vriendinnen, soms kilometers en kilometers aan een stuk. Zo zagen we o.m. ROBA-girls en -boys als Ruth Van Campen (kon maar moeilijk verbergen dat ze op een uitstekende conditie drijft), Jeroen Rijnders, Greg Van Der Sande, Tim Cypers, Sofie Fierens, Bart De Molder, Rudi Strouven, Tom Somers en nog tal van anderen, het beste van zichzelf geven. Niets werd aan het toeval overgelaten. Te bruuske temposchommelingen waren uit den boze. De eerste 25 kilometer werden de rondjes afgemaald tegen een tempo van zowat 4'25" tot 4'30" per kilometer. De bevoorrading in drankjes en energierepen werd niet verwaarloosd en er klonk, van tegen de tribune aan, keurig gekozen omlijstende muziek. Op zowat 20 rondjes voor het einde stak de wind op en tekende ook de regen present. Het tempo zakte naar circa 4'50" per kilometer. De spieren van onze twee marathonhelden verkrampten weliswaar, maar er werd toch nog 1'52" per ronde gedraaid. "Het liep bijzonder vlot tot de 35ste kilometer", zou Nico achteraf verklaren, "maar dan liep ik tegen krampen in de hamstrings aan. De laatste kilometers werd het terug genieten en aftellen geblazen ..." Want inderdaad, de laatste 2 pisterondes schoot het tempo nog stevig de hoogte in. En onze rijzige Nico DE ROECK en ultraloper Karel DE SMIT finishten nog vrij fris, want door hun doorgedreven marathontraining wel degelijk op hun opdracht voorbereid. "Take me home, country rose ..."  klonk er tijdens hun laatste rechte lijn (geheel toevallig) door de boxen. En na meer dan 105 pisterondjes, werd er afgeklokt in 3u09'03". Fraaie tijd voor onze marathonhelden Nico en Karel. Een warm, verdiend applaus weerklonk spontaan over De Tumkens, geheel onverwacht het decorum van een geslaagd, zij het niet-officieel marathongebeuren in deze onverkwikkelijke coronatijden.
Een fijn staaltje ook van warme solidariteit en vriendschap onder ROBA-atleten. Een negatieve situatie gezamenlijk ombuigen tot iets positiefs. Kan het mooier?

Raymond