Verslag KVV CAD en SCHOL

12-13/9/2020 - Heusden KVV cad-schol

Dieter Bergs en Mathias Eeckhout vallen in de prijzen!

Voorbije WE waren de ogen vooral gericht op het atletiekstadion van Heusden-Zolder, waar de Vlaamse atletiekliga, na een eerdere afgelasting, finaal nu toch uitpakte met hun kampioenschap voor cadetten en scholieren. Deze laatsten werden op zaterdag verwacht, en acht Aubergine-atleten bleken over voldoende kwaliteiten te beschikken om weerhouden te worden, terwijl er op zondag negen cadetten het bord ‘de Limburgers heten u welkom’ zagen passeren.
Onze scholiere Charlotte Coene kwam er zelfs 2x aan de start, op de 100m en 200m, en bewees met respectievelijk een 9° en 8° eindplaats dat ze er als eerstejaars daar terecht van de partij was. Haar 26”40-tijd liep ze met een toegestane steunwind van +1,2, en kan ze dus inschrijven als een persoonlijke besttijd, maar dat geldt niet voor die 100m-chrono van 12”76, want toen was die al opgelopen tot maar liefst +4,0. De wind was wat de spelbreker, en dat zou op zondag niet anders zijn. Kortom een meer dan geslaagd kampioenschapsoptreden, voor Charlotte, en datzelfde kan ook gezegd worden van haar één jaar oudere collega’s Karel Daniëls en Stien De Meyer. Net tijdens een titeldebat uitkomen op een eigen best resultaat bewijst dat de planning van de coach juist zat. Onze veelzijdige Stien kwam in de kogelring uit op een PR van 11m16, terwijl Karel z’n 400m-besttijd (stond op 56”21) verpulverde tot een fraaie … 53”92! Zijn uitstekende trainingsinzet, in het bijzonder de ‘regelmaat’, leverde hem dus duidelijk geen windeieren op!

Ons hoogtepunt van de eerste dag kregen we op de 3000m bij de jongens gepresenteerd, waar drie Roba’s stonden te trappelen aan de start. Voor Vince Van Winckel en Gust Waegeman was het eerder een duik in het onbekende, daar ze hun trainingsinzet van de voorbije maanden nog niet hadden kunnen ‘meten’ op wedstrijdniveau, en iedereen weet dat ook dit onontbeerlijk is voor een puike chrono. Zonder voldoende wedstrijdritme in de benen komt ‘te snel’ of net 'te traag starten’ al vlug om de hoek kijken, en dat is wat Gust (te snel gestart, kwam zichzelf tegen naar het einde toe… - Was z’n 1° koers deze zomer) en Vince (gans de koers ‘zoekend’…) hier aan den lijve ondervonden. Hun respectievelijke tijden van 9’44”05 en 9’43”73 maken duidelijk dat deze twee talentrijke gasten er niet op hun echte reële waarden presteerden, of zoals Cedric (trainer van Gust) het samenvatte … ‘dat goede trainingen niet automatisch vertaald worden naar goede wedstrijden, als daar geen voldoende wedstrijdervaring tussen zit’. Toch beleefde Cedric een hoogdag als coach, want het andere ijzer dat hij hier in het vuur had gelegd, onze Mathias Eeckhout, stelde absoluut niet teleur. Mathias had gelukkig wel al wat wedstrijdritme in de benen, maar toch begon ook hij aan een avontuur, want het werd zijn eerste officiële 3000m ooit. Wel, hij zal die primeur zich voor de rest van z’n leven blijven herinneren en koesteren, zoveel is duidelijk. Verstandig als hij is reageerde Mathias niet op de snelle uitval van de nationale crosskampioen Noah Konteh, en stak zich weg in het achtervolgend groepje, wetende dat hij dit tempo in de benen had, en daarenboven nog mocht speculeren op zijn snelle laatste ronde. Iets voor de laatste kilometer vond hij het moment gekomen om zich met de zaken gaan te bemoeien, en zette zich zonder verpinken op kop van het groepje, dat voor de zilveren en bronzen plak aan het strijden was. Achter zijn rug begonnen ze stilaan te kraken, en één na één moesten ze het hoofd buigen voor onze bijzonder sympathieke Yellow Armada-knaap. Zijn fraaie 9’04”95-chrono kreeg dus een ‘zilveren randje’, want niemand slaagde er nog in om Mathias van die 2° stek af te houden … !
Dikke proficiat … Matthias!!

Wat een topweek voor Cedric, die na zijn eigen schitterend optreden (PR op 5000m .. 14’17”!!! ) vorige week op de Nacht van de Atletiek in Heusden (zie verslag van Raymond), voor een tweede maal in de prijzen viel, zij het ditmaal als trainer. Hij mocht trouwens na dat fameus optreden van Mathias, zijn rol als coach nog niet meteen lossen, want Elias De Wilde was z’n laatste versnellingen aan het afwerken, voorafgaande aan de 2000m steeple. Hier, op dit technische loopnummer, ontbrak werkelijk niemand van de Vlaamse top-5, en dus koos Elias terecht snel voor een eigen haalbaar koerstempo. Geheel in zijn eentje kwam hij uit op 6’47”77, een PR-verbetering van maar liefst 12 seconden. Het moge duidelijk zijn, dat Elias met deze tijd nog niet aan het einde van zijn steeple-bobijntje is. Geef hem een koers met atleten van zijn niveau, en we gaan meteen weer z’n recordverbetering mogen noteren, vermoeden we. Ook twee van Elias vrouwelijke trainingspartners waren present, maar zij verschenen, als we Cedric mogen geloven, te ‘gespannen’ aan de startlijn, wat vaak nefast is voor de rest van het wedstrijdverloop. Onze eerstejaars scholiere Silke Uyttendaele mistte eigenlijk haar start op de 800m en kwam nadien nooit echt in haar gekende ritme. Pas de laatste rechte lijn leek ze er eindelijk door te komen, maar de 2'30"86 zorgde niet meteen voor een ‘hoera-stemming’. Daags nadien zou haar maatje Ulrike Vandoolaeghe (tweedejaars cadet) jammer genoeg dat kunstje herhalen, meldde Cedric. Helemaal achteraan verzeild na de start, kwam Ulrike nooit echt in de wedstrijd en liep ze eigenlijk, tegen haar gewoonte in, wat achter de feiten aan. Ook zij zou finishen als 10°, in een tijd van 4'59"50. Een officieel record weliswaar, maar een eind boven de tijd die ze een week eerder (… zonder stress) op training liep. Silke en Ulrike, het hoofd niet laten hangen hé, want één zekerheid heb je … inzet wordt vroeg of laat ALTIJD beloond, en dat hebben jullie zelf al meermaals bewezen!
Vraag het ook maar aan ons 300mH-duo Kamiel Van Rompaey en Daan Van Breedam die op dat loodzware nummer hun PR opkrikten tot respectievelijk 43”18 en 53”93, en met die fraaie chrono viel onze sterk lopende Kamiel (knap 4°) maar net buiten de medailles. Faalangst en te grote stress is nooit een bondgenoot, en dat goed onder controle houden is een leerproces waar deze jonge atleten al mee aan de slag moeten. ‘Ontspannen’ kunnen lopen is echt een trainingsonderdeel, maar dat kunnen projecteren binnen een wedstrijd, zeker als die er toe doet (kampioenschap), is nog een ander paar mouwen. Als je bijvoorbeeld een Lotte Van Vlasselaer ziet ‘rollen’ over de piste dan weet je meteen dat het goed zit. Ook hier verbeterde onze eerstejaars cadette zich op de 200m, en bracht haar PR op 26”96. En ook haar leeftijdsgenoot Seppe Bossaert kreeg de PR-vermelding achter zijn naam, zij het op de 800m, waar hij de klok liet stilleggen op 2’13”43.

Voor de kampnummers-resultaten konden we rekenen op Lore Willems en Lisa Vandamme, en Lore viel met haar PR van 10m67 bij het kogelstoten, net buiten de top-8, en zag dus de drie extra pogingen aan haar neus voorbij gaan. Bij het speerwerpen, verwierf ze met haar tweede worp, een droge 30m27, wel een plaatsje bij de 8 besten, maar met 2 matige afstanden en 3 nul-worpen, bleef Lore steken op … plaats 4. Niet onaardig voor een eerstejaars, als je het mij vraagt. Haar Beta-vriendin Lisa dook de discuskooi in met de vaste wil om ook minimaal 6 maal haar techniek te etaleren op dit altijd wat ‘gevaarlijker’ nummer. Het aantal nul-worpen ligt hier wel iets hoger dan in bijvoorbeeld de kogelring of aan de speerstand, en als je start met zo’n misser, zoals Lisa hier deed, geeft dat meteen extra druk. Daar ondergetekende niet aanwezig kan/mocht zijn op de titelstrijd (geen trainer, en ook geen vader, toch niet dat ik weet …) volgde hij de discuswedstrijd live op ‘atletiek nu’, en na die nulpoging zag hij dat de tweede worp bleef steken op 24m29 en de … 9° plaats op de tussenstand. Zo’n derde beurt wordt dan meteen een haast alles of niets poging, en het werd spijtig genoeg het … laatste (23m11). Geen reden tot treuren, beste Lisa, er als eerstejaars al ‘bij mogen zijn’ is al een prestatie op zich. Ook Oscar Muës dacht er zo over, op de 100m en 200m. Zijn selectie op zich was meteen een opsteker, en die ‘positiviteit’ transporteerde hij meteen over in z’n koersen. Zelfs het spelbrekende werk van de felle wind tijdens de voormiddag bracht hem niet van streek. Zijn 12”49 zal dus niet in de boeken verschijnen, daar de windmeter toen +3m/sec aangaf. Onze coach Koen Bellemans stond hem bij met raad en daad, en hij zag vooral de ‘toegenomen explosiviteit’ die Oscar presenteerde tijdens die twee koersen. In de namiddag was de wind wat gaan liggen en zijn 200m-tijd van 25”81 was gelukkig voor hem wel perfect volgens het boekje (met + 0,7 perfect onder de +2m/sec-grens). Vooral Oscars extra versnelling in de laatste rechte lijn was het kennersoog van de begeleidende trainer niet ontgaan.

Nu ja, Koen had daar natuurlijk nog een andere knaap rondlopen, die ook zijn aandacht en steun opeiste, in z’n rush naar eremetaal. Qua sfeer en ambiance hadden onze AVT-vrienden de zaken netjes onder controle, en dat bleek blijkbaar ook af te stralen op onze Dieter Bergs. Op de 100m stond hij geheel bovenaan het lijstje der kanshebbers op goud, en ook op de dubbele afstand moesten z’n concurrenten al van goede huize zijn om hen van het erepodium af te houden.
Als we één zaak mogen onthouden na dit kampioenschap is het dat Dieter niet alleen geheel vooraan stond in de rij, toen ze de snelle spiervezels aan het uitdelen waren, maar daarenboven ook nog over de noodzakelijke ‘mentale rust’ beschikt om zo’n favorietenrol op de schouders te verdragen. Zowel in de reeks (winnaar met 11”28) als in de finale blies de wind iets te fel in de rug, al zaten we met die +2,2m/sec tijdens z’n tweede wedstrijd al aardig in de buurt van het toelaatbare. Vandaar ook dat we die … werkelijk schitterende 11”12 niet mogen wegzetten als een toevalstreffer. Twee maal maakte Dieter aan al de aanwezige toeschouwers duidelijk dat er momenteel in het Vlaams gewest niemand sneller is dan hij op de 100m! De gouden plak was meteen zijn deel! Zilver was er voor Jarno Torch uit Lebbeke, die er een 11”23 liet optekenen. In de namiddag (200m) stonden beide heren weer naast mekaar, en ditmaal was het Jarno die vooraf met de beste chrono stond geboekt, en hij zou die favorietenrol met hand en tand verdedigen. Dat bleek ook nodig want z’n concurrent met dat aubergineshirt startte alweer bliksemsnel, en bleef zowaar doorknokken tot op de meet. Z’n nieuw ROBA-clubrecord van 23”13 geeft meteen aan dat Dieter niet van plan was om cadeaus weg te geven, en zijn huid duur zou verkopen tot op de meet. Dit laatste moet je zelfs letterlijk nemen, want hij ‘smeet zich zo hard’ dat hij over de meet het evenwicht verloor, en met de nodige schaafwonden de EHBOstand moest gaan opzoeken. Licht gehavend mocht hij dus voor de tweede maal het erepodium gaan opzoeken, ditmaal voor de zilveren plak.  
DIKKE PROFICIAT, BESTE DIETER, MET DAT GOUD EN ZILVER !

rudy

SCH - 100 - Dames
 Reeks: 1 (24 deelnemers)
   9  Coene Charlotte 2004 ROBA 12.76 +4.0
SCH - 200 - Dames
 Reeks: 1 (24 deelnemers)
   8  Coene Charlotte 2004 ROBA 26.40 +1.2 (PR)
SCH - 400 - Heren
 Reeks: 1 (20 deelnemers)
   14  Daniëls Karel 2003 ROBA 53.92 (PR)
SCH - 800 - Dames
 Reeks: 1 (13 deelnemers)
   10  Uyttendaele Silke 2004 ROBA 2:30.86
SCH - 3000 - Heren
 Reeks: 1 (13 deelnemers)
   2  Eeckhout Mathias 2003 ROBA 9:04.95 (PR)
   11  Van Winckel Vince 2004 ROBA 9:43.73 (PR)
   12  Waegeman Gust 2003 ROBA 9:44.05 (SR)
SCH - 2000st - Heren (0,84m)
 Reeks: 1 (6 deelnemers)
   6  De Wilde Elias 2003 ROBA 6:47.77 (PR)
SCH - kogel - Dames (3kg)
 Reeks: 1 (12 deelnemers)
   7  De Meyer Stien 2003 ROBA 11.16m (PR)

CAD - 100 - Heren
 Reeks: 1 (23 deelnemers)
   1  Bergs Dieter 2005 ROBA 11.28 +2.8
   18  Muës Oscar 2006 ROBA 12.49 +3.0
 Reeks: 2 Finale (8 deelnemers)
   1  Bergs Dieter 2005 ROBA 11.12 +2.2
CAD - 200 - Dames
 Reeks: 1 (24 deelnemers)
   13  Van Vlasselaer Lotte 2006 ROBA 26.96 +1.3 (PR)
CAD - 200 - Heren
 Reeks: 1 (24 deelnemers)
   2  Bergs Dieter 2005 ROBA 23.13 +0.5 (PR)
   22  Muës Oscar 2006 ROBA 25.81 +0.7 (PR)
CAD - 800 - Heren
 Reeks: 1 (21 deelnemers)
   12  Bossaert Seppe 2006 ROBA 2:13.43 (PR)
CAD - 1500 - Dames
 Reeks: 1 (16 deelnemers)
   10  Vandoolaeghe Ulrike 2005 ROBA 4:59.50 (PR)
CAD - 300h - Heren (0,76m)
 Reeks: 1 (8 deelnemers)
   4  Van Rompaey Kamiel 2006 ROBA 43.18 (PR)
   8  Van Breedam Daan 2005 ROBA 53.93 (PR)
CAD - kogel - Dames (3kg)
 Reeks: 1 (12 deelnemers)
   9  Willems Lore 2006 ROBA 10.67m (PR)
CAD - discus - Dames (1kg)
 Reeks: 1 (11 deelnemers)
   9  Vandamme Lisa 2006 ROBA 24.29m
CAD - speer - Dames (0,5kg)
 Reeks: 1 (12 deelnemers)
   4  Willems Lore 2006 ROBA 30.27m