Verslag KVV AC in Lebbeke

23/05/2021 - VAL-Kampioenschap AC in Lebbeke

Meteen goud voor Nina en Katelijne, en zilver voor Sietske!

Voor het eerst waren er weer een beperkt aantal toeschouwers welkom, daar dit KVV onderdeel was van een corona-testevent, en dit onder de wetenschappelijke controle van een aantal KdG-Hoge school medewerkers. We zijn niet geheel op de hoogte, maar ik heb zo’n flauw vermoeden dat diezelfde wetenschappers niet van de partij waren op de kampioenschapsviering van Club Brugge …

De deelnemende atleten moesten hier natuurlijk een negatieve PCR-test (maximum 48u) kunnen voorleggen, en ook voor de begeleiders en toeschouwers lag er een sneltest te wachten, vooraleer ze een toegangsticket kregen toegestopt. Kortom een puike organisatie, die spijtig genoeg moest afrekenen met allesbehalve ideale weersomstandigheden, en vooral de wind was de enorme spelbreker, met vooral een impact bij de loopnummers.
Toch kijken ook de kampers reikhalzend uit naar stabieler en vooral warmer weer. Vraag het maar aan onze first Lady in de discuskooi, Katelijne Lyssens, die zo en zo al een broertje dood heeft aan ‘te veel wind’, zeker als die langs achter komt, en dus een ‘neerdrukkende’ impact heeft op het discustuig zelf. Geen evidentie, en niet meteen bevorderlijk voor de gemoedstoestand, die oh zo belangrijk is in die werpkooi. Bij dit technisch hoogstaand kampnummer moet elk onderdeel perfect kloppen, en vooral vlekkeloos in mekaar overgaan. Die natuurlijke souplesse, welke het resultaat is van het repetitief oefenen op training, gekoppeld aan de snelheid van uitvoering zijn de hoekstenen van succes in de ring. Katelijne ondervond meteen de impact van de windvlagen op haar technisch kunnen, want van de 6 worpen tijdens de opwarming belandden er maar liefst 5 in het net. Ook haar eerste officiële worp was meteen ongeldig. Toch bracht dit haar niet meer van slag, wat meteen haar toegenomen mentale weerbaarheid onderstreept. Op de trainingen gaven de testresultaten aan dat de actuele conditie oké was, en dat opgedane vertrouwen werd hier beloond met een uitstekende 52m54, en een gouden medaille. Dit opent meteen perspectieven voor de rest van het seizoen, een zomer waarin Katelijne verwacht dat de technische puzzelstukjes in elkaar zullen passen en ze de verhoopte extra sprong voorwaarts kan en zal realiseren. Deze 52m54 is haar beste prestatie in jaren en zelfs niet ver verwijderd van haar persoonlijk record. Schitterend, beste Katelijne!

Ook Sietske Lenchant, keerde met een goed gevoel terug uit die mooie Oost-Vlaamse stad, want zij liet bij het kogelstoten een persoonlijke bestworp optekenen van 13m97. Al heeft de wind aan de kogelring natuurlijk niet dezelfde impact als aan de discuskooi, toch mag ook Sietske meteen dromen van nog ‘meer’, zeker als ze ergens kan optreden met het zonnetje lekker schijnend in de nek. De zilveren plak die ze hier om de hals kreeg is alvast een mooie seizoenopener.  

Nina Lauwaert mocht eveneens langs het erepodium passeren, na de 5000m, en waar ze een 16’46”77-chrono achter haar naam kreeg. Geen van de 6 concurrenten konden natuurlijk dezelfde adelbrieven voorleggen als onze Nina, en de gouden medaille was dan ook haast de evidentie zelve. Oprechte dank, beste Nina! Onze 2° dame in koers, de sympathieke Beck Lieselotte liet 18'50"07 optekenen.
Ook bij de mannen waren we fraai vertegenwoordigd op de 5000m, en die publicitaire taak nam onze eerstejaars senior Yorick Van De Kerkhove voor zijn rekening. Hij kwam na 2 km door in 5’40”, wat waarschijnlijk net iets te snel was voor hem, en waardoor hij alleen kwam te zitten in zijn strijd tegen de felle windvlagen. Maar capituleren deed hij niet, en door een mooi tempo te onderhouden werd hij finaal beloond met een PR van 14’42”45. Timothy Convents, die nog in extremis vanuit de reserve-pool bleek opgeroepen, was actief op de 1500m, waar het deelnemersveld meteen geheel uit mekaar werd geranseld door een blitzstart van één van de deelnemers, en mede daardoor onze ROBA-man tevreden moest zijn met een 4’05”07-chrono.  
Op het hamerslingeren waren 8 krachtpatsers actief, met daarbij natuurlijk onze Walter De Wyngaert. Walter kwam uit op 55m17, en viel daarmee net buiten het podium. Geen nood, want eerlang kan hij zich al verheugen op de titelstrijd in zijn eigen mastercategorie, en dat belooft alweer vuurwerk.

Het gevoel van … ‘terug wedstrijden te kunnen betwisten’ was hier duidelijk aanwezig op dit kampioenschap. Iedereen hoopt nu stiekem op een zo ‘normaal mogelijke verderzetting’ van de zomercampagne, al is dit toch nog een beetje koffiedik kijken, meldde Sietske ons. Iedereen verlangt naar de ware competitie, vrij van al te veel obstakels, en met alstublieft heel wat meer deelnemers, zodat die koersen ook iets ‘normaler’ aanvoelen. Niet alleen de atleten zelf snakken daarnaar, maar ook heel de entourage, zonder dewelke die donkere COVID-periode nog veel lastiger was geweest. Katelijne vermeldde het mooi … ‘zonder mijn coach en de praktische hulp van mijn ouders zou ik nu nergens staan. Zij zorgden ervoor dat ik tijdens die lange, soms eenzame, koude en onaangename maanden de moed en inzet niet liet wegglijden’. Mooie woorden, die zonder enige twijfel herkenbaar zijn voor vele van onze andere atleten, vandaar dat dit even extra onderstreept mag worden. Iedereen was de organisatoren, in dit geval mede de VAL, erg dankbaar voor de geboden kansen, maar stiekem hopen we dat nu snel de deuren open gaan voor … ‘iedereen’ …

Als extra nieuws melden we nog de prestatie van Wesley De Kerpel in het Duitse Willesheim, waar de weersomstandigheden zowaar nog slechter waren dan hier in Vlaanderen (trainer Dirk sprak over hagel en regen …) en onze topper een 5000m-tijd van om en bij de 14’33” (wachten nog op de juiste chrono) achter zijn naam kreeg. 

Uitslag Lebbeke:
AC - 1500 – Heren

 Reeks: 1 (8 deelnemers)
      8   Convents Timothy 1989 ROBA 4:05.07 (SR)
AC - 5000 - Dames
 Reeks: 1 (7 deelnemers)

      1   Lauwaert Nina 1988 ROBA 16:46.77 (SR)
      5  Beck Lieselotte 1985 ROBA 18:50.07 (SR)
AC - 5000 - Heren
 Reeks: 1 (6 deelnemers)

      4   Van De Kerkhove Yorick 2001 ROBA 14:42.45 (PR)
AC - kogel - Dames (4kg)
 Reeks: 1 (7 deelnemers)

      2   Lenchant Sietske 1993 ROBA 13.97m (PR)
AC - discus - Dames (1kg)
 Reeks: 1 (8 deelnemers)

      1   Lyssens Katelijne 1995 ROBA 52.54m (SR)
AC - hamer - Heren (7kg)
 Reeks: 1 (8 deelnemers)

      5   De Wyngaert Walter 1970 ROBA 55.17m (SR)

Groeten,
rudy