Verslag KVV AC Indoor

29/01/2023: KVV AC - Gent

kvv1
Cedric, fiere winnaar op de 3000m, en ook fiere papa!

Met z’n 12 waren ze, onze ROBA’s die aan het Vlaamse titeldebat deelnamen, in de indoorhal van Gent, voorbije zondag, en op één na werkten ze er allemaal een loopnummer af, gaande van de 60m vlak tot en met de 3000m. De enige die op het middenterrein aan een kampnummer-stand verscheen was onze veelzijdige 1°j junior Rune Ginkels, en dat met de polsstok in de hand. Hier liet hij een 4m20 optekenen, goed voor de 8° eindpositie in deze ‘alle catg-wedstrijd’.  Op de 60m vlak zagen we ons duo Charlotte Kinable en Tinne Vertongen aan het werk, en vooral voor deze laatste was dat een bijzonder prettig weerzien. Charlotte was na afloop niet content over haar 8”02-chrono op dat korte, explosieve nummer. Wat betreft de startfase was er geen vuiltje aan de lucht, maar het mooi technisch kunnen afrollen in de laatste 30m bleef achterwege, vandaar het teleurstellend gevoel bij haarzelf. Bij Tinne heerste er gelukkig een andere stemming, want aan de maanden van fysieke ellende leek maar geen einde te komen, met recent nog die pijnen in de kuiten. Hier in haar beide koersen kon ze gelukkig wel voluit gaan, zonder enige last. Vooralsnog blijft ze samen met de coach ‘voorzichtigheid’ inbouwen in haar trainingsbelasting, met bijvoorbeeld maar één spurtbelasting per week in het schema, en die opbouw lijkt te werken. Met begrijpelijke spanning in het kopje kroop Tinne in de startblokken, maar toen 7”73 later er geen enkele hinder werd gevoeld, kwam de opluchting meteen bovendrijven. Die chrono was trouwens meteen goed voor de B-finale, en daar zorgde de gestegen ‘ontspanning’ voor een nog snellere tijd, 7”70 om precies te zijn. Vooral over haar laatste pakweg 40m van haar race was ze al meer dan tevreden, alleen de startfase ervaarde ze nog als … ‘voor verbetering vatbaar’. In de tribune zaten de zeer betrokken ouders met de nodige spanning naar het dubbel optreden van dochterlief te kijken, en mama An hield het na afloop bij een … ‘mooi lichtpuntje, aan hopelijk het einde van de lange zwarte tunnel’… Die wens koestert heel de ROBA-familie samen met haar.

Op de 60mH zagen we Inge Bellemans tweemaal aan het werk, want via haar 8”83-chrono in de reeksen mocht ze aantreden in de B-finale. Daar hoopte ze op een betere tijd, gezien de startfase in haar eerste koers allesbehalve vlekkeloos was. Over de rest van die run, de ‘hordenrace’ zelf zeg maar, was Inge wel content. Maar het relaxed gevoel, dat nodig is om te schitteren op dit technische onderdeel, bleef voor een deel achterwege in die 2° koers, en daar waren de 2 valse starten naast haar natuurlijk niet vreemd aan. Door die extra spanning was haar start wederom ‘matig’ te noemen, en bij de passages over de horden tikte ze er drie aan. Met een tijd van 8”81 kwam ze uiteindelijk uit op de 9° plaats, op de 60mH die uiteindelijk gewonnen werd door Noor Vidts. ‘Voor deze chrono was ik niet naar hier gekomen’ zei Inge achteraf, maar ze keek al meteen vooruit, zoals het duidelijk een winnaarstype betaamt, richting de Ifam-meeting komende zaterdag. Daar is trouwens ook de Belgische titelstrijd 4x200m gepland, met ondermeer 2 ROBA-teams, eentje bij de mannen en eentje bij de dames. Later meer daar over.

Via Inge kunnen we meteen de link maken naar de 400m, want naast Vincent Laporte was ook Gilles Vluymans daar van de partij, en zijn optreden bleef er niet onopgemerkt. Hij verbeterde er zich tot een fraaie 51”00, en vooral de wijze waarop was mooi om zien. Via de op één na laatste kwalificatietijd mocht hij meteen optreden in de eerste reeks, en zijn voornemen was om die zonder verpinken op zijn naam te schrijven. Snel ‘doorkomen’ na 1 ronde, en dan niet stilvallen was het plan dat was vooropgesteld, en als we de live stream beelden er terug bijhalen voerde hij die opdracht perfect uit. Hij won zijn reeks op overtuigende wijze, met een uitstekende 2° ronde, wat qua moraal en spirit natuurlijk een extra opsteker is richting de Ifam-meeting. Ook Vincent zullen we daar aan het werk zien, trouwens meteen zijn laatste optreden deze winter. Zoals reeds eerder aangegeven zit Vincent volgende week woensdag terug op het vliegtuig richting Spanje, voor alweer een 12 daagse stage met de wielerploeg van Jumbo-Visma, allemaal met als doel zijn diploma trainer-A wielrennen binnen te halen. Hij was trouwens nog maar 2 weken terug van een eerdere korte stage in Alicante, eveneens te midden van die wielerploeg. Dat dit alles natuurlijk voor wat ‘verstoring’ zorgde in zijn eigen trainingsopbouw hoeft geen betoog, vandaar dat Vincent ook meer dan tevreden was met zijn 49”65-chrono hier. Hiermee zat hij slechts 2 honderdsten boven zijn eigen indoorrecord, en dat in een race waarin het er vooral in de eerste ronde bijzonder snel aan toe ging, waarschijnlijk net iets te snel voor hem. Gasten als de beloftevolle junior Killian Mersseman, en het Lyra-Lierse duo Dylan Owusu (kampioen in 2022) en Maarten Heylen trokken er meteen vandoor, en dwongen onze man om haast een persoonlijke besttijd op de 200m te lopen, wilde die niet de aansluiting compleet verliezen, en alzo het profijt van in de slipstream te kunnen lopen kwijt te spelen. Het was echt ‘werken geblazen’, mooi te zien vanuit de tribune, of op de live stream beelden. Volgende zaterdag rekent hij op een tijd onder de 49”50, en wie weet zit er wel een lage 49”er in.     

Wie we daar ook zullen zien optreden is onze jonge topper op de spurt, Dieter Bergs, meer bepaald op de 60m vlak. Als opsteker richting die grote indoormeeting heeft hij zichzelf hier een fameus cadeau gedaan door de bronzen medaille binnen te halen. In de reeksen was zijn startfase absoluut niet vlekkeloos, want hij kwam veel te snel recht uit de blokken. In een fractie van een seconde besef je dat natuurlijk ook als spurter, en wil je dat meteen weer corrigeren door terug iets voorover te positioneren, waardoor het helemaal een ‘schokkerig’ verloop kent, en je nog meer tijd inboet. Nadien wordt het dan werken geblazen in plaats van ontspannen door te versnellen. Met zijn 7”02 had hij toch een ticket op zak voor de A-finale, en was het kwestie van die startfase aldaar beter aan te pakken. Dieter is een rasechte sprinter, dus eens de startfase mooi achter de rug, komt hij in zijn lievelingsfase, het ‘door versnellen’ en nadien ‘topsnelheid aanhouden’, wat in zijn leeftijdscategorie niemand beter kan dan hij. Zijn trainer Koen koos daarom voor een iets kortere 2° opwarming, kwestie van maximaal herstel, en vooral alles gefocust op de startfase. En die aanpak loonde, want Dieter zat ditmaal wel perfect in het startschot, en in het 2° deel van de koers wisten slechts 2 seniors, Simon Verherstraeten en Rendel Vermeulen, onze 1° jaars junior achter zich te houden. Meteen waren we een gelukkige atleet en fiere coach rijker, zeker bij het zien van zijn 6”97-tijd.
Ook mama Marjan was apetrots. Niet alleen zijn klasse is mooi om zien, maar ook de winst aan maturiteit stemt ons gelukkig. ‘Ik was heel zelfzeker vandaag, en kende eigenlijk geen stress’ horen we natuurlijk graag uit de mond van deze jonge knaap, waar we net als met Tinne nog veel plezier aan gaan beleven… Ook de recente pijn aan de teen bleef grotendeels achterwege, mede ook door het feit dan er wat minder startblokken-training werd ingelast, kwestie van de voet wat te sparen.

Niet alleen Tinne en Dieter zijn toekomstgericht aan het werken, maar ook onze ‘benjamin’ van het hele stel, Robbe Carchon, staat aan het prille begin van een hopelijk mooi sportverhaal. Onder de 31 spurtende mannen bevond zich slechts één scholier en dat was onze Robbe, voor wie dit dus een uitgesproken leerschool was, eens kunnen/mogen ‘proeven’ van het grotere werk. In de 4° serie liep hij vanuit baan één naar een tijd van 7”33, waarmee hij zijn PR-tijd van 7”23 niet wist te verbeteren, maar wel een portie ‘ervaring’ mee naar huis kon nemen.   

kvvac2
Onze ‘bronzen’ Dieter, als 1° jaars junior te midden van de grote mannen …

Voor onze 2° medaille van de dag, en dan nog meteen ook een ‘gouden’, mochten we gaan aankloppen bij Cedric Van De Putte, onze beresterke atleet/trainer van ons Berlare-team, en dat natuurlijk op zijn lievelingsnummer, de 3000m. Van eens mogen ‘proeven’ zoals bij Robbe daarnet, is hier zo en zo al lang geen sprake meer, want Cedric ‘beheerst’ dit indoornummer als geen ander. Sinds de atletengroep van zijn vader Dany in 2017 de overstap maakte van AC Hamme naar ROBA, hebben we al enorm veel vreugde beleefd aan diverse lopers vanuit dat team, en ook Cedrics bijdrage daarin is niet gering. Specifiek op dit 3000m-nummer vinden we op zijn Wikipedia-bijlage de Belgische indoortitels, in 2016 en 2018, en ook op Vlaams niveau is hij niet van het erepodium af te slaan, en rijgt hij de successen aan mekaar. Vooral de race van vorig jaar, met 4 Roba’s die vochten voor 3 medailles blijft in ons geheugen plakken, en ook toen was er finaal geen kruid gewassen tegen het overwicht van Cedric. ‘Zichzelf opvolgen’ was dus ook nu weer de boodschap, al was hij amper 14 dagen terug in specifieke trainingsopbouw, wat natuurlijk bijzonder kort is. Gelukkig kende Cedric een blessurevrije winter, waardoor hij een puike basisconditie kon opbouwen. Na amper een kleine 1,5 minuut wedstrijd begon Cedric aan de realisatie van een nieuwe titel, met ondermeer zijn vriend Vinnie Van Puyvelde in het wiel. Vinnie nam zelfs een tweetal maal even het commando over, maar nog voor half koers vond Cedric het welletjes en muisde hij er vandoor met Vinnie in 2° positie, die op zijn beurt ook de rest het nakijken gaf. Vooraan maalde Cedric zijn toertjes af aan een mooi egaal tempo, wat hem finaal bracht op een fraaie eindtijd van 8’25”27, en bleef daarmee een kleine 13” boven zijn persoonlijke besttijd. Nu kijkt Cedric al reikhalzend uit naar de maand april, want hij heeft een ticket op zak voor zijn 2° marathon, ditmaal in het Duitse Hamburg.
Een tijd lang zag het er naar uit dat Vinnie op koers lag voor zilver, maar op een 4-tal ronden van het einde zagen we zijn gekende mooie souplesse paslengte afnemen, en kreeg hij finaal nog een 5-tal concurrenten over zich heen. Met een chrono van 8’45”04 moest hij ditmaal genoegen nemen.

kvv3
Zo mooi dat we hem nogmaals boven water halen … januari 2022 … 4 Roba’s op een rij, vechtend voor 3 medailles… Vinnie en Cedric (één en drie op deze foto) waren nu dus weer present, Lenn (vierde) zat in Ronse op een cross, en Timothy (hier tweede op de foto) is net terug aan het trainen na maanden ‘post-operatief out’ te zijn geweest …  ‘machtig mooie foto’ uit de oude doos …

Aan de aanmoedigingen van Vinnies lieftallige partner Liz Romo, kan het niet gelegen hebben, want niettegenstaande ze al een 1500m in de benen had, bleef ze hem luid verbaal steunen. Liz liep ook lang in een podiumpositie, plaats drie meer bepaald, maar helemaal naar het einde toe moest ze toch buigen voor de druk van achter, en werd het een 4° eindplaats, in een tijd van 4’48”73.

In diezelfde race zat ook onze sterke master Stefanie D’haen, die als 8° binnenliep, en dat in een persoonlijke besttijd van 4’53”11. Hiermee kneep ze een kleine 6 seconden af van haar PR-tijd, mede door de luide aanmoedigingen van het trio Thomas, ‘gouden’ Cedric en vader Dany. Achteraf baalde ze heel even van het feit dat finaal nog 2 dames haar passeerden, en zichzelf dus een gebrek aan durf aansmeerde, maar gelukkig overheerste toch snel alweer de tevredenheid. Marathons lopen, alsook indoor een 1500m afwerken, ja deze enthousiaste dame houdt wel van extremen, en nog met succes ook…  

rudy

Uitslag:
60m Dames

  Vertongen Tinne 2005 ROBA 7.73 (SR)
  Kinable Charlotte 1998 ROBA 8.02
B-Finale
 
7 ° Vertongen Tinne 2005 ROBA 7.70 (SR)
60m Heren
 
Bergs Dieter 2005 ROBA 7.02 (SR)
  Carchon Robbe 2006 ROBA 7.33
A-Finale
 
3° 593 Bergs Dieter 2005 ROBA 6.97 (SR) BRONS
400m Heren
 
Laporte Vincent 1997 ROBA 49.65
  Vluymans Gilles 1997 ROBA 51.00 (PR)
1500m Dames
 
4 2422 Romo Liz* 1996 ROBA 4:48.73
  8 4056 D'haen Stefanie 1979 ROBA 4:53.11
3000m Heren
 
1° 3534 Van De Putte Cedric 1990 ROBA 8:25.27  GOUD !
  7° 3442 Van Puyvelde Vinnie 1994 ROBA 8:45.04
60mH Dames
 
Bellemans Inge 1995 ROBA 8.83 (SR)
B-Finale
 
9 1975 Bellemans Inge 1995 ROBA 8.81  
polsstok Heren
 
8 647 Ginkels Rune 2005 ROBA 4.20m