Verslag CrossCup Diest - Deel 1

12/2/2023 - CrossCup Diest - KVV veldlopen                   

Sportief en organisatorisch een succesverhaal!

Voor de tweede opeenvolgende maal streek de grote CrossCup-familie neer in het mooie ‘Halve Maan-domein’ van Diest, en ditmaal waren de weergoden ons al meer dan een week gunstig gezind, waardoor we de atleten een bijzonder fraai parcours konden voorschotelen. Veel minder modder en water dus dan vorig jaar, en daardoor ook veel snellere koersen dan in die editie. Ondergetekende heeft samen met onze podiumverantwoordelijke Luc Coremans heel wat top-5 atleten bevraagd over hun bevindingen en hun mening aangaande het aangeboden circuit, en de meeste reacties waren alweer zeer éénduidend, zijnde ‘erg mooi’, ‘zeer veelzijdig’, ‘alles erop en eraan’, en dat in een mooie parkomgeving, met het fraaie Webbekomsbroek, als achtergronddecoratie. Voor de toeschouwers ligt de zaak enigszins anders, want zij moeten ‘kiezen’ welk deel ze willen aanschouwen, want van een ‘totaal overzicht’ is spijtig genoeg geen sprake. Nu staan we daar natuurlijk niet geheel alleen in, want laat ons eerlijk zijn, buiten Brussel (machtig circuit, voor atleet en supporter) en Hannuit (iets minder fraai voor de lopers…) heb je quasi nergens een parcours met een ‘nice terrain view’ zoals één van de Britse begeleiders het hier zo mooi omschreef. ‘It’s like a British track’ zei één van de jonge dames in het witte Engelse truitje, al voegde ze er meteen aan toe niet boos te zullen zijn mocht er hier en daar nog een bochtje wegvallen. Kortom, Paul zijn vernieuwingen (startzone langsheen tentenzone, …) werden bijzonder gesmaakt, en ook nu pikt hij de opmerkingen en suggesties op, waar mogelijk natuurlijk. De echte achillespees van dit terrein is en blijft de hoge grondwaterstand, waardoor je absoluut niet overal je gang kan gaan, mochten de weergoden de hogedrukgebieden iets oostelijker hebben gelegd.
Wat de catering betreft was die 2° post net naast de centrale weg doorheen het park, ook een schot in de roos. Een tapwagen, friettent en hamburgertoog pal tussen het laatste deel van de startlus en de eigenlijke toer, was zondermeer een meerwaarde tegenover vorig jaar, en ook de VIP-tent bleek gelukkig een voltreffer. Onze sponsors konden er genieten van een heerlijk hapje en een natje met bubbels, en daar stonden Lies, Hilde, Jos en Pieter borg voor. Aan de inkom had de ploeg van Koen vrijwel alles onder controle, en moest er ergens meteen ingesprongen worden, konden we finaal alweer rekenen op het beresterke duo Ronny & Jo, voor wie dat park, zijn infrastructuur en zijn vele medewerkers al lang geen geheimen heeft. Ook een dikke merci aan AL die ROBA-medewerkers, komende vanuit Wespelaar, Betekom of Diest zelf, en dat niet alleen op de zondag, maar ook voor hun inzet bij de opbouw op vrijdag en zaterdag, en de afbraak de dag nadien. Niet meteen een aaneenschakeling van rugsparende activiteiten, maar het bijzonder zoet smakende gevoel dat opborrelt wanneer de laatste master binnenloopt, maakt meteen alles goed, en doet die pijntjes her en der meteen vergeten. Dat besef van ‘we hebben het met z’n allen alweer klaargespeeld’, en dat met goeddunken van de lokale en provinciale politici, doet deugd. Deze drongen trouwens meteen aan op zeker een vervolg ‘in 2024 aub!’, en het feit dat dit een jaar is dat bol staat van diverse verkiezingen heeft daar natuurlijk in het geheel niets mee te maken….
Ook het schouderklopje van de VAL-voorzitter uit de Pallieterstad, of van grote CrossCup-goeroe Jos Van Roy verzachten meteen de massa aan voorbereidend werk.
Kortom, organisatorisch zitten we zeker mooi op schema, met een toenemende ‘routine’, en het merendeel van de vele atleten, ouders, supporters en andere genodigden wisten dat gelukkig ook naar waarde in te schatten.

Maar laat ons snel overstappen naar het zuivere sportieve gebeuren, en in het bijzonder naar dat van onze eigen atleten. Na het provinciaal kampioenschap in Vilvoorde startte ondergetekende met een oproep om het getal van 348 ROBA-inschrijvingen van vorig jaar te overtreffen, en finaal, net voor het afsluiten van het aanmelden, kwamen we ditmaal uit op … 351 ROBA’s. Oprechte dank dus voor ieders inzet, in het bijzonder de trainers die nu en dan achter de veren moesten zitten van hun nog twijfelende atleten. Alles kan altijd nog beter natuurlijk, maar met dit getal overtreffen we alle andere clubs in Vlaanderen, wat betreft eigen deelnemende clubatleten. Ook qua totaal aantal deelnemers scoren we niet slecht, 1511 om precies te zijn, en daarmee laten we Roeselare (1041) en Mol (917) overduidelijk achter ons. Hannuit scoort met 1948 deelnemers nog beter, mede door de vele niet-aangeslotenen die daar ook van start gaan bij de jeugd.

Hier in deel I van het verslag bespreken we de prestaties van onze jongeren, van kangoeroe tot en met miniem.   

Kangoeroes en Benjamins

Voor onze kangoeroes en benjamins was het een wat bijzondere ervaring, daar ze hier, in tegenstelling tot regionale crossen, zonder ‘voorlopers’ op pad werden gestuurd, en dat lukte blijkbaar opperbest. Wat Paul wel had voorzien waren…  ‘meelopers’ met de achterblijvende jonge atleetjes, om deze bij te staan, en zo nodig een hart onder de riem te steken. Op onderstaande foto zie je bijvoorbeeld onze jeugdtrainer Gitte aan het werk, in de rode sportsweater, die iedere medewerker had verkregen, vanuit de firma Vermarc. Mooi om zien dat dus letterlijk … ‘niemand wordt achtergelaten, ook al zouden ze qua hoogte bij wijze van spreken onder het lint kunnen doorlopen’… Zeer mooi initiatief!

Diest1
Begeleidster Gitte (Sven)

Wat wel hetzelfde bleef was het niet opmaken van een einduitslag, vandaar dat we al de namen die in de uitslag verschenen zijn, ook hier even aan bod laten komen. Het is duidelijk dat we stilaan maar zeker onderstaande ‘toekomstige kampioenen’ hun naam leren kennen. Hier kregen de volgende jonge ROBA’s alvast 600m voor de voeten geschoven:
19 meisjes 2016 & 2017
Emma Beylmakers, Nola Bosmans, Amélia Ceusters, Bess Degeest, Olivia Gosiax, Cleo Grandjean, Oona Laeremans, Kimberly Njeri, Juliette Ooms, Marilou Ooms, Annemoon Peeters, Lauren Schroyens, Pien Smit, Cosette Speelmans, Lily Van Hoeck, Feline Claessens, Kirsten Matthys, Isa Van Esch en Axelle Van Eycken
7 jongens 2016-17
Max Byl, Rik Cuypers, Jack De Smet, Maxence Essers, Vince Gijsbrechts, Jan Hendrik Lemmens, Alexander Verbieren
37 meisjes 2014-2015
Hanane Adala, Lotte Bensch, Fien Bormans, Josefien Bosmans, Floor Broos, Fran Byl, Mirthe Cabus Juchtmans,  Luna Ceulemans, Rosalie Ceulemans, Nora Claeys, Olivia De Bal, Gitte De Dobbeleer, Ella Deckers, Lana Dekeyser, Lea Essers, Juuls Goossens, Ona Heijlen, Saar Jolie, Stella Lambrechts, Adeline Mertens, Elena Minnart, Luus Roekaerts, Charlotte Van Gossum, Nell Vandebeeck, Liz Vanderlee, Zoë Vanderzande, Nore Willem, Nora Wittevrouw, Noor Cabus Juchtmans, Lucia Geskens, Bruna Stessel, Naela Van Barel, Anna Van Esch, Elisa Van Esse, Maxime Van Eycken en Nora Vercammen.
51 Jongens 2014-15
Maxime Biot, Nelles Caluwaerts, Arthur Claes, Jules Claes, Lex Cleemput, Lowie Cypers, Warre Daniels, Lorenzo De La Cruz Goethuys, Quinten De Pelsmaeker, Finn Deboutte, Staf Delsaerdt, Delen Linus, Jonab Gramberger Tieleman, Mats Hennens, Jules Janssens, Mattiz Laerte, Neal Mallaerts, Cruz Mertens, Pieter Nulens, Kobe Op de Beeck, Toon Op de Beeck, Briek Pauwels, Lias Peeters, Kasper Prouvé, Mil Roekaerts, Fré Salen, Arnout Schroyens, Arno Simons, Elias Smeyers, Jack Speelmans, Nelis Tuerlinckx, Fons Uyttersprot, Jesse Van Aalst, Rik Van Aerschot, Felix Van de Put, Bent Van der Wild, Omer Vanaudenhove, Vik Vandefonteyne, Jasper Vanden Broeck, Nand Verdonck, Seppe Zwyzen, Max Bonroy, Len Budeners, Matteo Cusimano, Lars Daniels, Simon De Smit, Maxime Hye, Fré Salen, Cristian Rodriguez, Wannes Nijs en Jonas Massart.

Dikke proficiat aan al deze kampioenen-in-spe !

Pupillen

Diest2
Lenthe Nijs, onze sterkste vertegenwoordiger bij de pupillen … (Sven)

Welgeteld 77 auberginetruitjes zagen we passeren, daar bij die 4 pupillenkoersen, te midden van zeer sterke concurrenten, komende vanuit alle windstreken van het Vlaams Gewest, alsook heel wat jongens en meisjes die in de taal van Voltaire werden aangemoedigd, kortom ’s morgens de taalgrens waren gepasseerd.
Daar met een medaille gaan lopen is geen sinecure, vraag het maar aan onze topper Lenthe Nijs, die vorig jaar de handen in de lucht mocht steken voor eigen volk, en dit jaar met een 5° stek tevreden moest zijn, iets wat moeilijk binnenkomt bij zo’n jong kind. Niet getreurd, lieve Lenthe, top-5 is nog altijd een zeer mooie prestatie, en vooral … je hebt talent, en dat komt altijd bovendrijven. Ook keken we reikhalzend uit naar een nieuw gezamenlijk shownummer van ons duo Stan Vandersnickt en Olivier Hye, die op het provinciaal kampioenschap in Vilvoorde sport van de bovenste plank uit hun mouwen schudden, maar dat feestje ging mooi niet door. Stan was niet van de partij, en Olivier kreeg één dag voordien een bal tegen het oog, en het verdict van de arts was meedogenloos … meteen ‘startverbod’, tot groot verdriet van onze Diestse knaap …
Kortom … geen medailles voor ons bij de pupillen, meer zelfs, die 5° stek van Lenthe was onze enige top-10 positie over de 4 koersen. Bij de jongste meisjes zat Martha Roelens er met haar 13° eindpositie wel aardig dicht bij, en binnen zo’n sterk deelnemersveld is dat een prestatie waar je mee kan thuis komen. Datzelfde geldt trouwens ook voor de 1 jaar oudere Louise Hoornaert, die eveneens als 13° binnenliep, met in haar spoor het sterke trio Mila Tutenel, 17°, Feline Neefs, 18°, en de alsmaar beter wordende Febe Nijs, die als 19° over de meet kwam. Bij de 1° jaars jongens zagen we een mooie strijd tussen de zeer mooi lopende Aaron Smeyers, 22°, en de sterke Lewis Degeest, die finaal het laken naar zich toe trok, en als 21° binnen liep.
De 1 jaar oudere Robbe Mans was onze sterkste man in het veld bij de 2° jaars, en zijn fraaie vechtlust bracht hem op positie 17.

Diest3
 Lewis lijkt de kloof te slaan, op ondermeer Aaron en Tuur … (foto Sven)

Ziehier al onze jongens en meisjes die terecht luid werden aangemoedigd, want ze gaven allen het beste van zichzelf:

1°j pup meisjes (52 deelnemers in totaal)

13° : Martha Roelens
21° : Ella Huybreghts
25° : Hannah Achten 
27° : Lily Salien 
28° : Paulien De Pelsmaeker 
30° Janne Buyl
31° Celeste Vermaelen
34° Minne Schrevens
35° Eveline Van der Elst
36° Julie Van Loo

37° Janne Schuyten
40° Sam Laurent
42° Nora Pieck
44° Fynn De Houwer
45° Zanna Legrève
46° Julia Truyers
47° Zoë Croimans
48° Flore Stas
51° Amber Swinnen
52° Floor Bormans

Diest4
Flore (5582) neemt Zoë (5575), Fynn (5576) en Zanna (6063) netjes op sleeptouw … (Foto Sven)

2°j pup meisjes (40 deelnemers in totaal)

 5°  Lenthe Nijs
13° Louise Hoornaert
17° Mila Tutenel
18° Feline Neefs
19° Febe Nijs
21° Annabel Stroobants
22° Sarah Roland
23° Finne Janssen
25° Marie Claes
26° Juliette Naert
27° Soleil Salazar
28° Lisanne Van Bael
29° Stien Speetjens
30° Amber Vanheusden
31° Lola Claes
32° Roza Vanaudenhove
34° Lily-Rose Pashidis
38° Louve Speelmans
39° Charlotte Beckers
40° Nell Byl
Diest5
Juliette bepaalt het tempo, met Marie, Lisanne en Stien in haar zog … (Sven)

1°j pup jongens (59 deelnemers in totaal)

21° Lewis Degeest
22° Aaron Smeyers
26° Tuur Vandereyken
33° Oliver Ooms
35° Basiel De Keersmaecker
39° Alex Wauters
40° Vinz Verschueren
43° Jesse Lemmens
44° Aaron Andries
47° Dries Bosmans
48° Vince Van Nijlen
49° Lou Grandjean
51° Lenn Laeremans
53° Lucas Salen
55° Floris Maris 
56° Benten Cuffez                          
57° Viktor Leemans
58° Nelle Scheers
Diest6
Aaron, stijlrijk baasje …(Sven) 
Diest7
Vinz Verschueren, Aaron Andries en Jesse Lemmens (Sven)
(…lange broek alleen voor en na de koers, mannen…) 

2°j pup jongens (ook 59 deelnemers in totaal)

17° Robbe Mans
26° Lasse Peeters
29° Daan Aertgeerts
31° Matheo Essers
42° Michael Nackaerts
45° Kobe Heijlen
46° Robbe Jolie
48° Vic Schuyten
49° Leon Don
53° Dieke Hulsmans
55° Brent Verhemeldonck
56° Martijn Printemps
57° Jasper Knapen
58° Jelle Knapen
59° Mats De Dobbeleer
32° Tristan Petitjean
35° Lowie Van de Put
37° Bent Lambrechts
41° Tibe Rogiers
Diest8
Leon, Dieke en Vic, quasi zij aan zij in de strijd …  (Sven)
Diest9
Robbe Mans, onze sterkste knaap bij de 2° jaars pupillen ! (Sven)

Miniemen  

Diest10
Er  zijn nog sportieve zekerheden in het leven, Lora en Joke bijvoorbeeld … dikke proficiat!   (foto Redgy)

In totaal konden we 74 van onze miniemen in stelling brengen, en vooral bij de 2°jaars meisjes was het voor onze supporters een koers om duimen en vingers bij af te likken. Niet alleen maakte ons beresterke duo Joke Tytgat en Lora Vanhentenryck er een zoveelste schitterende strijd van, met Joke als duidelijke winnaar, maar ook achter dit tweetal was het al ROBA wat de klok sloeg, met 6 meisjes binnen de top-20. Kaat Deckers, knap 6°, en Febe Vandersnickt, puik 7°, rondden een zeer uitgebalanceerde wedstrijd succesrijk af, en ook Lena Vermeire, 13° en Liv Janssen, 15°, hebben alles in zich om op het ‘afstandgebeuren’ te kunnen scoren. Reken daarbij nog Nette Maes, 19°,en Jade Vrijsen, 20°, en je weet meteen dat de 1000m op onze in Betekom georganiseerde beker van Vlaanderen (13 mei) een onderdeel wordt, waar we wel eens met heel veel punten kunnen gaan lopen…
Bij de 1°jaars was Ella-June Slaets onze sterkste dame in het veld, en dat met een 23° plaats. Het werd een nek-aan-nekrace met Tille Willem, die finaal op een zuchtje strandde, en met die 24° dezelfde tijd kreeg als haar clubgenote.

Diest11
Ella-June, duidelijk in haar element op het schitterende circuit !  (Sven)

Bij de 1° jaars jongens was Lowie Celis onze ‘numero uno’, door als 18° binnen te komen, voor Wout Didden, die met plek 23 net iets te laat kwam voor een top-20 positie. Jarne De Wilde lukte daar natuurlijk wel in, maar
door een flinke dosis extra stress iets voor de start (… op zoek naar een aangevraagde startnummer …) en zijn iets mindere startfase bleef hij steken op een 14° plaats, net buiten bereik van Jonas Behaeghel, die 18° werd.

Ziehier de resultaten van al onze miniemen, die stuk voor stuk ‘mooi strijd’ leverden:

1°j min meisjes (58 deelnemers in totaal)

23° Alla-June Slaets
24° Tille Willem
43° Britt Vernelen
45° Elise Opdebeeck
46° Ava Lambrechts
47° Martha Van Put
48° Jana Goris
49° Louise Naert
51° Julie De Swert
52° Anna Ceulemans
53° Niemke Hulsmans
54° Lena Van Aerschot
55° Lili Servaes     
Diest12
Niemke, in volle  actie …  (Sven) 
Diest13
Lili en Lena, mooie koers …

2°j min meisjes (39 deelnemers in totaal)

 1°  Joke Tytgat
 2°  Lora Vanhentenryck
 6°  Kaat Deckers
 7°  Febe Vandersnickt
13° Lena Vermeire
15° Liv Janssen
19° Nette Maes
20° Jade Vrijsen
22° Ebe Vrijsen
26° Gitte Dufresne
28° Mila Verheyen
29° Elise Minnart
32° Amelie Cuyvers
37° Zoë Swinnen
38° Jolijn Dendas
Diest14
Joke, op haar best … (Sven)
Diest15
Kaat en Febe, beresterke koers ! (Sven)
Diest16
Lena, meisje met inhoud …   (Sven) 
Diest17
fraai optreden van Gitte …  
Diest18
Jade, mooie koers …

1°j min Jongens (60 deelnemers)

18° Lowie Celis
23° Wout Didden
28° Daan Wollants
36° Mats Smeyers
38° Cas Coenen
39° Jules Bellen
42° Ferre Weckx
43° Matthijs Verschueren
45° Staf Salaets
46° Jaan Tuerlinckx
47° Finn Frederickx
49° Mathis Ivens
51° Fabian Vandenberghe
53° Rik De Smit
54° Door Verdonck
57° Lars Op de Beeck
58° Ferre Hennens
59° Sander Ceulemans
60° Klaas Vandenweghe
Diest19
Staf schuwt kopwerk niet...

2°j min Jongens (55 deelnemers)

14° Jarne De Wilde
18° Jona Behaeghel
22° Samuel Van Assche
24° Milo Caers
29° Lias Van Alsenoy
31° Lander Bergen
32° Tobias De Vos
35° Bent Artoos
36° Mathieu Maes
37° Tijl Vaninbroukx
40° Daan Laureys
41° Mathijs Leemans
44° Corneel Hermans
45° Mats Janssens
52° Thijs Van Haute
54° Tobias Vansweevelt
55° Arjen Truyers    
Diest20
Lowie Celis, sterk optreden, bij de 1° jaars !
Diest21
Mooi bochtenwerk van Tijl Vaninbroukx …
Diest22
3 sterke vechters, Milo, Jonas en Samuel!

De wedstrijden van onze AMH-atleten, en die van de cadetten tot en met de masters, komen in deel II van ons CrossCup-verslag, aan bod …

rudy