Verslag BK Veldlopen

28/02/2021 - BK veldlopen 2021

Drie ROBA's in het park ...

Het Belgisch kampioenschap veldlopen (tevens CrossCup-manche) kende ook dit jaar het prachtige Park van Laken, op wandelafstand van het Atomium, als decorum. Er stond een coronaveilige organisatie, zonder  publiek, op het menu, met enkel voor de seniores dames en heren de lange en de korte cross in de aanbieding en met voor elke wedstrijd telkens een beperkt, maar select deelnemersveld aan de start (enkel de atleten uit een elitelijst konden zich inschrijven). Voor de drie ROBA's op de afspraak en de andere deelnemers, werd het beslist geen " wandeling in het park..."
Even na het startschot was het voor de deelnemers al onmiddellijk klimmen geblazen en na een halve kilometer deed het fenomeen "zuurstofschuld" al zwaarhijgend zijn intrede in het peloton. Wat slingerbewegingen van de omloop later, moest de steilste klim worden aangesneden, een stevige kuitenbijter ("tot aan die laatste te ronden boom..."), alvorens voor de atleten de verlossing kwam, met een snelle afdaling richting rechte lijn naar de finish toe. Wel werd het dit jaar geen.geploeter. De ondergrond was goed beloopbaar en er scheen een deugddoend zonnetje over de grasgroene omloop. Maar het werd een heuse opdracht toch, waarbij de aubergine shirts van onze drie ROBA's niet onopgemerkt het scherm haalden.

Aangename kennismaking

In de lange cross voor dames werd al meteen aubergine gesignaleerd in het Park van Laken. Neen, niet het shirt van onze leading lady, Nina Lauwaert (verleden jaar o.m. Belgisch kampioene 5000m AC en uurrecordhoudster op de piste geworden). Zij legt momenteel andere prioriteiten in haar programma. Wél, de aubergine outfit van Liz ROMO, een in 1996 geboren, bij ROBA (kern Yellow Armada) aangesloten Amerikaanse, die in ons land verblijft. Liz startte eerder voorzichtig in haar eerste cross ooit. Aanvankelijk achteraan in het 27 deelneemsters tellende veld, stootte zij geleidelijk aan en sierlijk door tot een mooie 16de plaats aan de finishlijn. De ROBA-aanwinst, gecoacht door Dany Van de Putte, ging hierbij o.m. een verdienstelijke veldloopster als Anne Schreurs (Genk) met een halve minuut vooraf. Voor de ROBA-aanhangers een toch wel aangename kennismaking met een atlete die in haar geboorteland, de Verenigde Staten van Amerika, al een aardig palmares had opgebouwd. Enig speurwerk van onzentwege bracht voor Liz ROMO besttijden aan het licht van bijvoorbeeld 17'56"87 over 5000m (Houston, TX, USA - 2018) en 38'03"93 (San Antonio, TX, USA - 2018) over 10.000m. Tijdens het BK te Laken trad zij als buitenlandse atlete aan, maar zette met haar 16de plaats in de totaaluitslag, wel met de nodige verve, onze aubergine kleuren in de kijker.

Verdienstelijke prestaties

Meteen verder onze volle aandacht voor ons tv-scherm dan, want coach Dirk Van Kerkhoven had twee van zijn pupillen aan de start: Merel en Yorick streden op het BK voor de eerste keer mee met de seniores in de korte cross. Ervaring opdoen was, volgens Dirk, de boodschap!
De korte cross voor dames bracht 26 deelneemsters in beeld, met dus o.m. onze voormalige Belgische kampioene 2000m steeple bij de scholieren, Merel GEERTS. Het leverde haar een 20ste plaats op. Merel liep een moedige wedstrijd, maar bleek "een wat mindere dag" te beleven... "de beentjes wilden niet zo goed mee". Toch kon ze tot na 500m van die snelle race haar plaats behouden in de middenmoot. Dan werd het wat moeilijker. Merel finishte nochtans nog in de voetsporen van palmaresrijke atletes als Kaat Vermeulen (ACHL) en Petra Bruggeman (Rieme).
In de korte cross voor  heren wierp onze 5de op het BK cross voor junioren van verleden jaar, Yorick VAN DE KERKHOVE, zich met volle overgave in de strijd. Mooi voorin, vocht hij mee voor plaats 6. Maar in de spurt bergaf, bleek hij kansloos tegen die grote, sterke kerels die hij finaal moest laten voorgaan. Op 26 seconden van winnaar Ruben Querinjean (Waco), veroverde Yorick verdienstelijk de 12de stek, na een milimeterspurt, net vóór die eveneens beloftevolle jongere, Noah Konteh (Olse). En ROBA-voorzitter Dirk zag, samen met coach Dirk, dat het goed was. Er werd immers heerlijk veldloopspektakel geserveerd op de steile flanken van het Park van Laken, waarbij onze drie ROBA's, verdienstelijk op de afspraak, zich geenszins onbetuigd hebben gelaten.
En ik heb zo een stil vermoeden dat, mocht de koning die zondagnamiddag bij de thee, in zijn kasteel van Laken, daar niet zo ver vandaan, even uit het raam hebben gekeken, ook hij, ten volle zou hebben genoten van al dat verbeten strijdend, maar stijlrijk bewegend aubergine in zijn koninklijke park...

Raymond