Verslag Nacht van de Atletiek

03/07/2021- Heusden - Nacht van de Atletiek

Liselot en Wesley op clubrecord-modus!

Met amper 12 Roba’s aan de start zou je denken dat er voor de supporters weinig tot niets te beleven viel, maar niets was minder waar. Reeds bij de eerste wedstrijd van de dag was het al bingo, en daar zorgde Fien Peeters voor. Ze leek wel als een ingehuurde haas van start te zijn gegaan, maar in tegenstelling tot wat je van een echte gangmaker mag verwachten, namelijk na driekwart wedstrijd een stapje opzij zetten en even later langs de kassa gaan passeren, stak zij nog een tandje bij, en kwam daarmee uit op een fraai persoonlijk record van 3’24”00.
Hiermee was de trend blijkbaar gezet, want na haar mochten we nog … 7 PR-vermeldingen noteren bij de Roba’s, en 2 daarvan bleken zelfs goed voor een nieuw seniors-clubrecord!

Bij de eerstejaars miniemen mochten we genieten van het uitstekende kunnen van Kato Vanstechelman, die mooi aan de binnenzijde bleef zitten, en 2x verstandig doorschoof waar nodig, om alzo als 3° te finishen in een fraaie PR-chrono van 3’15”82. Ook haar één jaar oudere vriendinnen Lotte Huenaerts en Noor Peeters kwamen schitterend voor de dag, niet alleen met hun tijd, maar vooral de wijze waarop. Gans de wedstrijd door, lieten ze beiden een zeer alerte indruk na, netjes mee schuivend, waarbij Lotte in het spoor zat van Noor. Op pakweg 150m van het einde werd er vooraan nog een fameuze extra snok aan gegeven, en Lotte reageerde het felste met een mooie eindspurt (knap 3°), die haar naar een PR-chrono van 3’10”85 bracht. Ook Noor, die echt tot op het gaatje ging, mag trotsvol terugblikken op deze mooi opgebouwde karaktervolle koers, al duurde het even (stik kapot) voor ze van haar PR-tijd van 3’14”18 begon te genieten. Op dat moment was grote broer Lars Peeters al terug in de tribune gekomen, en die had ondertussen zijn persoonlijke 800m-besttijd netjes naar 2’07”49  opgetrokken. Dat in een wedstrijd waarin hij niets hoefde te doen, dan alleen maar te volgen, hetgeen hij dan ook uitstekend deed. Op 250m van de meet kreeg Lars het even moeilijk, meer eens in de laatste rechte lijn voerde hij z’n stapfrequentie op, en kwam dus uit op die fraaie eindtijd.

Zelfs al was het voorprogramma kwantitatief duidelijk een van de minste van de voorbije edities, toch blijft die aanwezigheid van heel wat betere leeftijdsgenoten de ontegensprekelijke meerwaarde van het voorprogramma van de Nacht van de Atletiek. Voor éénmaal eens anderen de kastanjes uit het vuur laten halen, in de hoop om finaal allemaal te mogen juichen, het is en blijft de jaarlijkse lokroep van Heusden. Vraag het maar aan Merel Geerts en Evy Hens, die hier niemand minder dan de veldlooptopper Imana Truyers als haas kregen voorgeschoteld. Eens deze uit de baan verdween (3’02 na 1 km), was er Julie Voet die netjes het kopwerk op zich nam, en ook dat bleek ons ROBA-duo perfect te waarderen. Meer zelfs, op 200m van de meet zei Merel ‘dank u en merci’  en spurtte op fraaie wijze (laatste 200m in 38”) naar een PR-chrono van 4’38”96. Het zit dus conditioneel wel snor, zoveel is duidelijk. Ook Evy mag tevreden terugblikken op haar koers, die ze afrondde in 4’44”74.

Dat het voorprogramma kwantitatief minder was dan vorige jaren, zeker op de korte nummers, mocht onze sympathieke Charlotte Kinable aan de lijve ondervinden. Qua weersomstandigheden zat ze nog net redelijk oké (windstil, maar vooral … net voor de felle regenbui), maar met amper 4 atleten op de 8 banen tellende piste kende ze niet meteen voortstuwende prikkels, noch vanuit rechts, noch vanuit de linker zijde, in haar eenzame baan 2. ‘Hopelijk zit er de volgende keer wel iemand naast mij waaraan ik mij kan optrekken op het einde van mijn 100m, want dat helpt wel veel’ zei ze achteraf. We hopen dat ze niet al te lang moet wachten op zo’n gunstig deelnemersveld, want dat dit inspirerend werkt konden onze 4 andere seniors hier alweer duidelijk ervaren.
Zo moest Timothy Convents alleen maar volgen vanuit de binnenbaan, wat natuurlijk gunstig is voor het aantal te lopen meters, maar anderzijds soms ook een wat ‘ingesloten’ gevoel geeft, en uw focus daarom gedurende 1500m op maximale stand zet. Op een kleine halve ronde van de meet moest hij die veilige positie wel opgeven, en buitenom passeren, om indrukwekkend te eindigen op een 3’57”21-chrono. Timothy is duidelijk terug, en dat belooft voor de volgende weken!

Ook Liselot Smolders mocht vanuit de binnenbaan starten in reeks 4 van de 800m, en kwam daardoor netjes in dezelfde positie als Timothy te zitten, met die luxe dat deze koers maar half zo lang duurt, natuurlijk. Puur economisch lopen was dit een koers van de zuiverste plank, met een zeer regelmatig tempo, van het begin tot het einde, zonder één hapering in het gebeuren. Net voorbij de laatste bocht ontstond er een klein kloofje pal voor haar, maar daar moest ze even passen en kreeg die plots aangeboden vrije ruimte niet meer dicht gelopen. Toch was de ontlading aan de meet groot, toen ze de klok zag stilvallen op 2’07”20! Een beresterke koers afronden met zo’n chrono, je zou voor minder alle twijfels van je afschudden. Een verbetering dus van haar eigen clubrecord, dat ze enkele weken eerder op 4’07”88 had gebracht. Het geloof in het eigen kunnen, begint nu stilaan maar zeker toe te nemen, en dit tot grote tevredenheid van haar trainer en naaste omgeving. Ze heeft de atletiekmicrobe natuurlijk van geen vreemden meegekregen, want zowel moeder Anja als vader Dirk waren allesbehalve sukkelaars op de atletiekpiste. Vooral aan haar familienaam hangt immers het nodige atletiekgewicht. Zo liep bijvoorbeeld opa Lucien … 1’51” op de 800m, en dat natuurlijk in de omstandigheden van toen (sintelbaan, spikes waar nu iedere miniem de neus voor ophaalt, trainingskennis eind jaren 50, …), en dat was een chrono waar onze huidige voorzitter Dirk gans zijn sportieve loopbaan de tanden op stuk beet… En dan zwijgen we nog over Liselots grootmoeder Dorette Van de Broek, die zelfs een eigen Wikipedia-bijlage heeft toebedeeld gekregen, en waarop we kunnen lezen dat ze vooral gespecialiseerd was in de sprint en het verspringen, en naast Belgische records (ver, 4x100m)  ook nog 8 Belgische titels veroverde. Ik hoop oprecht dat Liselot tegen het volgende communiefeest binnen de familie Smolders, onder de 2’07”12 heeft gelopen, zodat tante Anja niet langer om evidente reden aan het hoofd van de tafel zit. Die 800m-chrono kreeg ze immers in 2006 achter haar naam, een afstand die ze beschouwde als een opwarmertje richting de langere nummers. En alsof dat nog niet genoeg is zal er vanuit een andere tafel in die feestzaal nog de diverse verrichtingen van de verre nicht Ilse Smolders opgerakeld worden, die in de beginjaren 90 voor het mooie weer zorgde in de regio Machelen en omstreken…  

Ja, aan familienamen hangt dus soms extra atletiekgewicht, en ook onze junior Yorick Van De Kerkhove, weet perfect wat we daarmee bedoelen. Gelukkig kan ook hij, net als Liselot, rekenen op de juist gedoseerde steun van zijn lieve ouders, en dan blijven resultaten natuurlijk niet uit. Hier zat hij in het na-programma, op de 5000m, toen de regen al een tijdje alle aandacht opeiste. Het was zijn eerste wedstrijd na de examens, met andere woorden een periode van minder trainen, maar toch liet hij al een 14’46”37 optekenen, na een zeer fraaie koers te hebben gelopen.

Slechts één ROBA zat in het hoofdprogramma, en dat was Wesley De Kerpel, die na zijn schitterend interlandoptreden in Roemenië weer opgeklommen is in de ontstane vertrouwensrelatie tussen onze ROBA-topper en de nationale atletiekbond. Samen met 15 andere sterke atleten, merendeel buitenlanders,  werd hij van start geschoten voor de 5000m, die traditioneel op de Nacht van de Atletiek één van de hoogtepunten vormt.
Snel nestelde hij zich achter Lander Tytgat, die met de nodige ambitie (Belgisch record 5000m bij master 35plus) was gestart, en deze positie zou Wesley tot halverwege koers weten vast te houden. Nadien moest hij dit treintje laten gaan, en hing hij zijn wagonnetje aan zijn ex-clubgenoot Lahsene Bouchikhi. Daar bleef hij een tijdje achterlopen (net iets te lang?), maar aan het begin van de laatste 2 km vond hij zijn 2° adem terug, en liet hij Lahsene terug ter plaatse, en maakte zelfs wat afstand goed op het groepje (met onder meer Tytgat) voor hem. Wesley’s laatste 1000m was werkelijk beresterk (finale ronde om en bij de 60”) en die bracht hem op een mooie PR-tijd van … 13’41”15! Hiermee stoot hij zijn ex-BETA-collega Atelaw Bekele uit de ROBA-recordtabel, die in 2011 een 13’43”20 had laten optekenen. Schitterend, beste Wesley !

Enkele dagen voordien, meer bepaald op 30 juni, waren Chris Wouters en onze junior Elias De Wilde in hun eentje actief, respectievelijk in Beveren en te Gentbrugge. Chris liep in Beveren een 1500m, en kwam met een 4’48”07-chrono in de uitslag, terwijl Elias zich inschreef voor het niet alledaags 2000m-nummer, dat in Gentbrugge stond gepland, en dat leverde hem een PR-chrono op van 6’04”38.

Rudy

3 juli: Heusden:
PUP - 1000 – Dames
  Peeters Fien 2010 ROBA 3:24.00 (PR)

MIN - 1000 - Dames
  Vanstechelman Kato 2009 ROBA 3:15.82 (PR)
  Huenaerts Lotte 2008 ROBA 3:10.85 (PR)
  Peeters Noor 2008 ROBA 3:14.18 (PR)

CAD 800 Heren
  Peeters Lars 2007 ROBA 2:07.49 (PR)

100m AC  Dames
  Kinable Charlotte 1998 ROBA 12.63 +0.0

AC - 800 – Dames
  Smolders Liselot 1999 ROBA 2:07.20 (PR)

AC - 1500 – Dames
  Geerts Merel 2001 ROBA 4:38.96 (PR)
  Hens Evy 1991 ROBA 4:44.74 (SR)

AC - 1500 – Heren
  Convents Timothy 1989 ROBA 3:57.21 (SR)

AC - 5000 – Heren
  De Kerpel Wesley 1988 ROBA 13:41.15 (PR)
  Van De Kerkhove Yorick 2001 ROBA 14:46.37
         
30 jun 2021: Gentbrugge
JUN - 2000 – Heren

  De Wilde Elias 2003 ROBA 6:04.38 (PR)

30 jun 2021 : Beveren
MAS - 1500 – Heren
  Wouters Chris 1971 ROBA 4:48.07